Tesla.voltam Creative Commons License 2015.02.19 0 0 3408

A túl sok úgy értendő, hogy sok helyen fél tasak élesztőt adnak fél kg liszthez, más helyeken meg 1 tasakot. Te valahol a 2/3-nál járhatsz.

 

Tegnap elővettem Janijani régi receptjét, bár kétségeim voltak, hiszen a sok víz már sokszor megszívatott. Fél kg liszt, 3.2 dl víz - valami rettenetes ragadós trutyi lett belőle, a gépből alig tudtam kiszedni, ragadt-nyúlt, mint a fene. (Dagasztás után, tehát itt még nem játszhatott közre a túlkelés pl.) Nagy nehezen sikerült leszednem magamról (kis segítséggel meg kis liszttel), tálban már egész tésztásra lehetett gyúrni. 1 óra után egész keltnek tűnt, átgyúrtam, megint kelesztettem, megint megkelt, sütés (sütőben ugye) közben is, de mégis baromi sűrű lett.

 

Most ott tartok, hogy a fele recept 2.5 dl vizet ír, a másik 3.3-3.5 dl-t. Nekem meg 3 dl-nél már ragadós-nyúlós a tésztám és elképzelni sem tudom, másnál miért jó többel is. De eleve a 2 recept között van több, mint 30 % eltérés, az már nem kevés szerintem.

Előzmény: .ETNA. (3405)