Nem vagyok teljesen képben ezen a téren, mert a "túl sok élesztő"-s történet nálam nem fordulhat elő, miután még csak NEM is használom el teljesen az egy zacskónyi instant élesztőt az 560 g lisztből készült kenyeremhez, egy 7 g-os instant élesztős zacsiban ugyanis több van, mint a recept szerinti igény (2 kiskanálnyi mennyiség) ... így a maradékot záróakármicsodával lezárom és megy be a hűtőbe.
De ezt találtam a túl sok élesztő témakörben (egyebekben is érdekes oldal, érdemes beleolvasni):
"Ha a kenyértészta sütés közben összeesik, a közepe behorpad, a bélzete nyirkos tapintású, sületlen, akkor biztos, hogy túlkelesztés okozta a problémát. A leggyakoribb ok, hogy sok volt az élesztő, vagy túl sok volt a folyadék a tésztában.
Előfordulhat azonban az is, hogy egyszerűen kifelejtettük belőle a sót, vagy túl sok cukrot tettünk a tésztába.
Az élesztő ízű tészta szintén túlkelésre mutat.
Ha a kinti hőmérséklet magas, akkor a tésztánk is gyorsabban fog megkelni, érdemes hideg hozzávalókkal dolgozni, valamint figyelembe kell venni a levegő páratartalmát is. Magas páratartalomnál kicsit kevesebb folyadékkal kell dolgozni."
http://www.gasztrotipp.hu/2011/09/peksuli-gyakori-hibak-gepi-kenyersutesnel/