Sziasztok!
Én is egyet értek ninoval, csak olyan helyen érdemes olajfával próbálkozni ahol a fügék nem fagynak el. Ha visszont nagy késztetést érzel arr, hogy szeretnél vele próbálkozni, akkor magastörzsre fagyalra oltva francia fajtákkal lehet merészkedni.
Ilyen fajták a Bouteillan, Oliviere, Aglandaou, Tanche, Mouflal. Az első kettő önporzó, ezért erősen ajánlottak a többi beporzó párt igényel.
A Mouflal állítólag -23 fokot túlélt minimális fagykárral, de erre nem vennék mérget, mert valószínűleg nem telepített hőmérővel mért mérésből származik az adat, hanem valamilyen közeli mérőállomásról.
A másik fontos dolog az pedig az, hogy a beporzókat nagyon óvni kell, mert ha azok elfagynak akkor az az évi termésnek is búcsút mondhatsz, ezért szerintem jól jön ha a beporzókat dézsában tartod, és úgy ásod be őket tavasszal a földbe.Az olasz fajtákkal pedig ne próbálkozz, mert az olajfás topikban a nagy résznek rossz tapasztalata van.
Ha még többet szeretnél megtudni erről akkor ajánlom felkeresni a Pécsi olajfák nevű oldal szerzőjét Gábort, ő több éve próbálkozik olajfákkal bár nem alföldön, hanem Pécset. Neki vannak egész kis szép példányok kiültetve.