unartis: Creative Commons License 2015.02.16 0 0 34608

Szia Kobak!

Akkor lesz helyed a növények részére, mert 1700 m2 az nem rossz.

A talaj itt is vályog talaj, csak az agyagosabb típus, mert nyáron szikla keménységűre köt, újnyi repedések is lehetnek benne, bele lehet törni egy ásót, amikor meg esik csúszkálunk rajta és nagyon ragad,  a "kaktuszkert" talaja tiszta sóder az előzőekben leírtak miatt, a másik baj ezzel a talajjal és a magasan lévő agyagréteggel, hogy a mélyre ható gyökerű gyümölcsfák elég hamar elpusztulhatnak benne, egyes öreg szomszédok erről számoltak be, ami furcsa, hogy az őszibarackról sárgabarackról úgy hírlik, hogy nem bírja a magas talaj vizet, itt viszont szinte éves szinten kapnak belőle ízelítőt, mert az elmúlt nyáron többször,  ősszel és télen is fent volt a csapadékos év miatt, és láthatóan semmi gond nélkül vannak több kertben ezek a fajok. Most januárban is ásónyom felett volt a víz  a talajban ami 15-20 cm-t jelent. Magas-ágyást én is készítettem a konyhakert részére az időnkénti magas talajvíz szint miatt.

Idén bérlünk egy szőlőterületet ami itt szűz homok, még januárban kijártam megtisztítani(kaszálás), fügekaktusz ültetvény lesz benne :-), illetve néhány korai zöldségféle, mert az még kap annyi csapadékot, tavasz végéig hogy betakarítható legyen.

Előzmény: -kobak (34606)