sbojan Creative Commons License 2015.02.14 0 0 254

"Az alap helyzet a következő. Ha bármely hardver egység (egy telefon, egy PDA, egy SMEG+ egység) tökéletesen működik, akkor semmi szükség a firmware frissítésére!"

Ezzel azért több, mint 30 év IT-s tapasztalattal (mind hadrveres, mind szoftveres) a hátam mögött azért vitatkoznék. Az, hogy valami jól és rendben működik, nem jelenti azt, hogy az adott funkción ne lehetne akár tovább optimalizálni. Saját programozási munkáimból/tapasztalatból is mondom, hogy ilyen bonyolult rendszereknél olyan gyakorlatilag nincs, hogy "tökéletes".

Azzal is tisztában vagyok, hogy egy konkrét  - nevezzük így, firmware - egy adott összeállítású gépkocsihoz való. Ugyanakkor a fő verziószám esetében sanszos, hogy az több kivitelhez is megjelenik - s tartalmazhat optimalizásáokat, hibajavításokat, esetleg új funciók bevezetése is elképzelhető általa.

PUG 307-esem is van van már lassan 13 éve, megtapasztaltam már azzal is, hogy az évek során kiadott szoftver frissítések - akár a motorhoz, akár a BSI-hez - bizony nemegyszer érezhető változásokat hoztak (csökkenő fogyasztás, rugalmasabb motor, máshogy működő belső világítás, megszűnő fals Anti Pollution Fault hibajelzések, stb.)

Amúgy volt tavaly egy "fekete felső képernyő" jelenségem a C4GP-ben - ez is bizonyítja, hogy valahol nem stimmel valami, s szívesebben venném, ha kiderülne, hogy szoftveres baj van a dolgok mögött (amire én gyanakszom) és egy majdani frissítéssel kijavítható, mintsem, hogy fizikailag kelljen kicserélni a felső kijelzőt. Ez a hiba amúgy az, ami miatt kifejezetten várom, hogy új szoftver jelenjen meg a típushoz. Amit amúgy nyilván csak a szervizben tetetnék fel, eszembe sem jutna holmi privát "gányolmány". Viszont azt is tudom, hogy a szervizek számára is a legfentebb idézett kijelentés a legkényelmesebb megoldás, így próbálok előre felkészülni a témából, ezért kérdeztem nálas (is) rá.

Előzmény: snow.dog (253)