Üdvözlök minden fórumozót.
Kérdezni jöttem közétek. Méhészetünkben termelt mézből idén először megpróbáltunk mézbort készíteni csak magunknak.
A recept ami alapján dolgoztam itt található:
http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/01/mezbor-keszitese-hazilag-akacmezbol.html
A következő probléma merült fel. A forrás véleményem szerint a vége felé közelít és szeretném meghatározni a mézbor alkoholtartalmát. Vettem egy egyszerű borfokolót (Wagner féle), de amellett hogy nem is tudom hogyan kell használni belemerítve nem süllyed bele a skáláig (20 C fokos volt a "borom" hőmérséklete). Meg lehet valahogy állapítani az elegy alkoholtartalmát?
A belinkelt cikk szerint akkor lesz eltartható ha az alkoholtartalma meghaladja a 11 %-ot, ha ez megvan akkor kell leállítani a forrást amikor az ízét megfelelőnek találjuk. Ez véleményetek szerint helytálló így?
Egy másik internetes oldalon azt olvastuk hogy a 15% alkoholtartalom fölött az erjedést okozó mikrorganizmusok elpusztulnak, így a további cukortartalom nem válik alkohollá így a kiforratlan cukortól édes maradhat a bor. Az méz-víz elegy cukortartalma a kezdetekkor 25% körüli volt, így a 15 % alkoholtartalom elérésekor maradhat még benne annyi cukor hogy édes legyen?
Az a célom hogy édes legyen a végeredmény. Jelenlegi állapotában ( kb. egy hónapja forr ) nagyon finomnak ígérkezik, kiérzik belőle a napraforgóméz zamata és nem szeretném elrontani.
Nem akarom szétoffolni a mézemmel a borászok fórumát de szívesen fogadnék minden választ illetve észrevételt.
Előre is köszönöm hozzászólásaitokat.