Megérkezett a nano meg az uno, és a ch340 driver fölment, látta, átküldtem a klasszikuls blinket, villog, aztán eltűnt a port. Akárhányszor kihúztam-visszadugtam, már nem jelent meg a device managerben. Reboot xp, újra jó, de már nem 9-es com port, hanem 10 és 11, mert közben rádugtam az unot is.
Átírtam a blinket, hogy a serial portra írja ki a millis értékét. Aztán ha elindítom a serial monitort, akkor a millis 0-ról indul. Ha puttyban nyitok sessiont a portra, akkor is. Vajon miért? A nanon folyamatosan villog a tx led, nyilván folyamatosan küldi a karaktereket, azt gondoltam akkor nézek rá amikor akarok, ennek nem kellene beavatkoznia semmibe.
A másik érdekes az uno. Első usb csatlakozáskor valami érdekes morze jeleket villogott a led, aztán beállt az 1 sec világít, 1 sec sötét ritmusra, resetre két rövidet villant, utána a stabil blink. Kis kínai berakott valamit? Ki lehet ezt olvasni valahogy? A nano is villogott, de ott más volt a tempó. Táp ki-bekapcsoláskor újra morzézik, 3-4 rövideket villog 4-szer, majd jön a blink.
A nano is érdekes, mert táp rá, és vagy 3-4 másodpercig egész másképp villog és nem villog a tx led, utána kezdi futtatni a betöltött sketchet, vagy elkezdi a sketchet, de 2 másodperc után jön a más temójú villogás 3-4 másodpercig, és utána folytatja a rendes üzemet.
Az uno Visduino a nano XTWduino.
A gyári program egy dolog, azt úgyis felülírja az első sketch. Ez a nanon meg is történt, és bekapcsolás után nem az történik, hogy elindul a program és kikapcsolásig fut, hanem valami mást is csinál az elején, és ez nem annyira jó. Most csak a led villogást látom, de ki tudja a többi porton mi történik.
Föltettem ide 3 kis videót: http://gy.pusku.com/arduino
Az elsőn mindkét board látható a normál működéssel, balra a nano, 50 ms be, 50 ms ki, és tx led a legfölső. Jobbra az uno, erről nem tudok semmit, nem én töltöttem bele, de a kezdeti furcsa villogás után a működése stabilan ez, kb. 1 s be, 1 s ki.
A középsőn az uno bekapcsolása, először mintha egyből indulna a program, de utána 4.8 s-nál kezdi a furcsa villogást, és 10 s-tól folytatja az 1 Hz-et.
A harmadikon a nano bekapcsolása, furcsa villogással kezdi, tx led (legfölül) sötét, majd 12 s-nál kezdi a normál működést.
A nanoban ez van:
void setup() {
pinMode(13, OUTPUT);
Serial.begin(9600);
}
void loop() {
digitalWrite(13, HIGH);
delay(50);
digitalWrite(13, LOW);
delay(50);
Serial.println(millis());
}