Még sosem próbáltam sem az aszkorbinsavat, sem a plusz sikért .. de abban biztos vagyok, hogy a vajjal nem lőhettél mellé!! Sőt szerintem a margarin nem jó, mert "vizesebb", minden receptemben így szerepel: vaj/olaj ...
Van egy 2,5 fontos kenyér receptem (barna kenyér) ebben a 700 gr erős barna liszthez 370 ml vízet kell adni, vagyis a "száraz" hozzávalókhoz a receptedben talán a folyadék is kevés.
A tojásos kenyér receptemben 560 g liszthez van 3 db (!!) tojás a mércés csészében összekeverve és felöntve vízzel, úgy, hogy összesen elérjék a 310 ml-nyi folyadékot és 4 evőkanálnyi olaj/vaj. Az olajat a géphez kapott adagolókanállal, a vajat normál méretű evőkanállal adagolom.
Egy csapott evőkanál vaj 2-3 dkg, vagyis szerintem a vaj is kevés a receptedben.
Talán a 150 g burgonyához+630 g liszthez kevés az 1 tojás és 300 ml folyadék, s talán az élesztő és a vaj is. Azt, hogy korábban miért sikerült mindig ... nem tudom, én inkább ezen csodálkozom :-)
A megsüllyedő kenyér oka általában a gyenge (vagy kevés) élesztő és túl sok liszt arány. Amikor a gázok hatására szépen megkel a kenyér, a sütéskor a saját súlya alatt összeesik. Fontos pl. hogy ne legyen meleg a víz, mert az is "megöli" az élesztőt.
Tojásos kenyér receptem: 3 db tojás felöntve vízzel 310 ml-ig, 560 g fehér liszt, 2 kk só, 2 ek cukor, 4 ek vaj/olaj, 3 kk élesztő.