Na jó, így már jobban értem a kritikádat, én csak a telefonkönyvekre illetve az arcanum digitális tudástár által az ingyenes hétvégén elérhető "nyomtatott" dokumentumokra értettem (mert én - elsősorban - azzal találkoztam, azt használtam)
Ott lehet(ett) letölteni, PDF-dokumentumoldal(aka)t.
Képeslapot valóban nem - de az a Hungaricana (a dokumentumokat ugyanúgy PDF-ben enged letölteni, nyilván a képes megjelenítéseket olyan misztikum övezi - lásd francia fotós a Fortepannál -, hogy ott nem engednek letölteni - részben megértem, de teljesen egyetérteni nem tudok)
Kék csík jogos, dokumentumoknál ilyen probléma nincs.
"A könyvek esetén a telefonkönyvekre gondoltam, print screen technikával nem igazán lennének használhatók."
Nyilván nem egész telefonkönyveket kell leprínckínelni. Ha csak egy adatra van szükséged, akkor feltudod nagyítani annyira, hogy jól látható legyen - az.
De erre jelenleg - hálistennek - nincs szükség, a telefonkönyv oldalak letölthetők.
Én újságcikkeket voltam kénytelen printsceenelni, olyan amilyen, de megvan, és bogarászható (nem rosszabb mint a mikrofilmes változat, sőt).
Én inkább élvezem azt, ami olvashatóan, kereshetően fenn van (pl most telefonkönyv, Budapest), mint azt ami nincs fenn (még több telefonkönyv, Magyar Nemzet pl.).
Én is maximalista lennék (ha megengedhetném magamnak), de optimálisan örülök annak, ami elérhető (tavaly nem volt telefonkönyvünk, most van...)
Olyan választ, hogy elment a kedvem az előfizetéstől. A telefonbetyárkodást pedig úgy értettem, hogy nem az arcanumot fogom hívogatni üres óráimban ;-)
"bántom szegény pénztelen múzeumokat és múzeológusokat."
Állj, Álljj, Álljjj! Hogy jönnek ide a muzeológusok (szegények)?
Az arcanum elvileg egy üzleti vállalkozás, vaskos előfizetési díjért (múzeumoknak is!). Az ingyenes része lehetne fapados, de mint kiderült a fizetős része sem sokkal jobb (persze otthoni elérés, sok minden egy helyen, nagy méretű digitalizálás - tehát azért van munka mögötte!)
"Sokszor olyan képen sincs adat, ami közismert;"
Ezt elhiszem - talán láttam is. A feltöltési körülményeket nem ismerem, ki milyen adatokat adott meg stb.
Ez nem a Fortepan... :-(