Csak egy rubrám maradt, Németországból rendeltem tavaly 20 magot, kezdő voltam, már a hűtőben bepenészedett a magok nagy része (csak a doboz tetejére kellett volna spriccelni BELÜL egy minimálisat, akkor amikor a cseppek felszáradtak, nem a magokra).
A többivel valamilyen titokzatos kártevő végezhetett háromhetes korukban.
Az idén már volt tapasztalat, rögtön a júniusban a termésekből kiszedett magokat 6 hétre (ennyi elég!!) a hűtőbe raktam. (Mélytányérban 5-6x-os átmosás, egy éjszaka szilvián megszáradt, hűtőbe be egy agyonjuggatott műanyag dobozba szilvia tetejére. Csírázás fényre, ezért csak a föld tetejére lettek rányomkodva a magok. Miután kijött a gyökér azonnal ültetés. Mindent nagy fölösleggel, azaz minden fajtából 40-50 magot csíráztattam, hogy ha valahol veszteség ér, azonnal pótolhassam.) A nyáron még az erkélyen voltak 5-6 órát minden nap napozni. Az egész persze kísérlet, hiszen sokat kockáztatok azzal, hogy a vegetációs idejüket 5hónappal meghosszabbítom egy éven belül. De meglátjuk.
Most úgy hat hónaposak, de nőnek a 26 fokon mint a gomba (direkt nem javíttattam meg a szabályozhatatlanná vált radiátoromat, inkább kinyitom az ajtót).
A leglényegesebb, hogy tilos kinthagyni őket éjszakára, amikor napközben már jó meleg van, mert nagyon könnyen megfáznak (a szobában állandóan min. 20fokon vannak!) és ekkor két hónap míg a másodlagos rügyek kijönnek. Csak akkor ültetem ki őket júliusban, amikor éjszaka min. 15 fok van. Már volt nagy szívás ezzel kapcsolatban többször innen az óvatosság.
A többi kérdésre a válasz:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=133108690&t=9039549
Van egyébként egy a magyar fajtáknál jobb és itt még nem elterjedt amerikai fajta, ebből előrendeltem Németországból most 2db-ot:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=133369483&t=9039549