x20fan Creative Commons License 2015.01.31 0 0 788

Az analóg jel továbbításával az a baj, hogy torzul, zavarokat szed föl, hacsak nem nagyon kis ellenálláson/nagy árammal történik. Ez viszont külön erősítőt igényel. És nehéz buszra szervezni, tehát ha 7 analóg jelet mérnék, akkor a 6 arduino bemenet nem elég, míg ha digitalizálom, és úgy akarom begyűjteni, az sokkal egyszerűbb. Habár most egyből nem tudnám megmondani, hogyan is kapcsolgatnék a buszra adatot. Könnyen lehet, hogy nem lehet megúszni az intelligens jeladót, ami pl. egy arduino nano vagy mini pro, és ezeket minden szenzor mellé kitenni, majd nem a szenzorokkal kommunikálni, hanem az arduinokkal. Egy vezérlőkóddal kezdeni a vételt, kiküldeni egy sorszámot, ezt minden arduino veszi, és az szólal meg a mért értékkel, amelyiket megcímeztem.
Az rs232 és rs485-nél nem tudom hogyan megy a buszra szervezés. Ezeket könnyű megcsinálni hosszú vezetékkel hibamentesre. Meghajtás kell, az arduino kimenet önmagában nem elég, meg a védelem miatt is.
A címzés miatt igazából a kézfogós protokollok nem jók, mert először csak hallgatni kell, amíg kimegy a cím, hogy kinek kell beszélni, aztán meg csak beszélni kell, és mindenki más hallgat. Már emiatt is a buta eszközök, mint pl. shiftregiszter nehezen elképzelhetőek. Ha meg a központi egységnél akarnám multiplexelni a távoli szenzorokat, akkor millió vezeték kellene, mindegyikhez vinni kellene a saját vezetékét, az nyilván nem jó.
Vezeték nélkül a BT-t kihagynám, 50 m-re nem érzem elég stabilnak, már a wifi is kérdéses, a 433 MHz-es modulok viszont kellően olcsók, és azt hiszem 100 m-t írnak rálátással. Csak nem tudom mi van, ha viszonylag közel vannak a szenzorok, szét kellene hangolni őket más-más frekvenciára, de nem hiszem hogy van ilyen lehetőség rajtuk. Ha nincs, akkor kiesett ez is.

Előzmény: Prof (787)