-kobak Creative Commons License 2015.01.30 0 0 34443

Amikor bejöttem erre a fórumra, úgy gondoltam, hogy végigolvasom az összes bejegyzést, hogy okuljam a tapasztalatokból. Aztán rájöttem, hogy ez így nem lesz túl szapora. Ami foglalkoztat, hogy készült-e az új gyümölcsökről, termesztésésük hazai tapasztalatairól olyan átfogó leírás, ami közre van bocsátva vagy közrebocsátható, amibe beépülnek folyamatosan az információk, a tisztázást igénylő ellentmondó információk, tapasztalatok. Ha nem, érdemes lenne ilyeneket írni, egy ingyen tárhelyen közzétenni, mert sokat segítene a kezdőknek, a mások tapasztalatai iránt érdeklődőknek. Gyakran bosszankodom kertészetek silány leírásain, amelyek alapinformációkat nem tartalmaznak, sőt eltitkolnak növények tartására vonatkozóan (talajigény, gondozási igény), csakhogy az olvasót vásárlásra ösztönözzék.

Itt van pl. a papau, aminek a termesztése nem ütközik különösebb akadályba sem idehaza. Százados Béla leírása ragyogó kiindulás, Lovas Katalin könyve is tartalmaz adatokat. Azóta pl. új fajták vannak, azoknak eltérő tulajdonságai, különböző földrajzi helyeken eltérő termesztési tapasztalatai stb. Mit szóltok?