budai2 Creative Commons License 2015.01.22 0 0 2930

Mindkettőtök észrevételeit, tanácsait köszönöm (Ali-bá 2928 és Medallon 2929).

Eredeti elképzelésem szerint a most 2 éves suháng (suhángnak hagytam ültetés óta) alját kb 1m 60-ig lecsupaszítom (rügyeket is kivakítom) és ami felette indul, azt jól megválogatva, hézagokat hagyva az indulásuknál egy évig magára hagyom.
Nem gondolok arra, hogy -erős túlzással- csokorba kössem őket, mert úgyis "gyertyaláng" jellegű növekedésre számítok.
A leívelést sem gondolom erőltetni, lekötözéssel csak egy tölcsér jellegű növekedésre törekszem, feltételezésem szerint a termés súlya majd elintézi a többit.
Azt a fogást, hogy az ágak végén egyelőre nem szabad termést hagyni, nem ismertem, de használni fogom.
Egy apró fogást a lekötözésre, hátha másnál is beválik: Én a kötözés okozta bevágás elkerülésére nem gézszerű anyagot használok, hanem egy 20-30 cm-es elöregedett pvc  locsolócsődarabba  fűzöm a kötözőzsinort a faágnál, és annak az ellapuló felülete már nem vág be. Van úgy, hogy zsinor helyett végig csőanyagot használok.

mégegyszer köszönöm az észrevételeket.

Előzmény: Törölt nick (2929)