Sándor111 Creative Commons License 2015.01.16 0 0 304

Mint mondtam, a növények fényigényét még egyszer hitelesebb forrásokra támaszkodva kétféleképp is kiszámoltam. A két adat közel azonos; kék-vörös fényű LED által leadott teljesítményre átszámolva durván 200w/m2 jön ki.

Ugyanezt korábban is megtettem, akkor 50-75W/ft2 fényigényből (azaz a mostani értékektől eltérő adatból) számoltam. Ez adja a korábbi és a mostani értékek közti eltérést.

Első számítás:

Ez a leginkább fényigényes húsevő növények fényigénye alapján ajánlott W/m2 értékből történt, ami 40W/ft2. (ft2 = négyzetláb. 1m2= 10,764m2)

forrás:

http://www.carnivorousplants.org/howto/SoilsWater/Lighting.php

Abszolút korrekt adatok, minden részletre kiterjedő megközelítést használ a szerző minden téren. Látszik azonban, hogy a LED még új dolog számára, (nem is szól róla a fáma) de a CFL-el való világításban nagyon otthon van.

To get 25,000 lux requires 2400 lumens or 25 watts of T8, T5, or T5-HO fluorescent lighting per square foot (30 cm by 30 cm) of growing area or 40 watts of compact fluorescent lighting per square foot.”

Mint az látható, a leadott teljesítményt CFL-re vonatkoztatva adja meg.

40W/ft2 = 430W/m2. Ha a fény hasznosulását 50%-nak vesszük, akkor 215W/m2-t kapunk.

Második számítás:

Ez a számítás azt veszi alapul, hogy nyáron, napos, tiszta égbolt esetén 1000W négyzetméterenkén a „nap által leadott teljesítmény”. Ez az interneten több helyen is megerősített, hitelesnek tekinthető érték.

A napenergia eloszlását az alábbi ábra mutatja a hullámhossz függvényében:

Azaz

5%-a a napfénynek ultraviola (300-400nm-es tartományban leadott) sugárzás

43%-a a napfénynek látható fény (400-700nm-as tartományban leadott) sugárzás

52%-a a napfénynek infravörös/mikrohullámú (700-2500nm-es tartományban leadott) sugárzás.

Sajnos az ábra színezésének semmi köze sincs a hullámhosszakhoz tartozó fény színéhez helyenként, ami zavaró.

Forrás:

http://www.intechopen.com/books/biofuels-economy-environment-and-sustainability/the-possibility-of-future-biofuels-production-using-waste-carbon-dioxide-and-solar-energy

A növények a látható fény (az ábrán zölddel jelölt) tartományban veszik fel a számukra hasznosítható fényt a 400-500nm (kék fény) ill. a 640-680nm (vörös) tartományokban:

A két tartományt kiszíneztem és rácsot raktam az ábrára. Mivel nem lehetett úgy kimenteni a Photoshop-ból, hogy a rács rendesen megmaradjon, nem maradt más megoldás, mint lefényképezni a képernyőt (ezért ilyen gagyi a kép):

A teljes görbe alatti terület, azaz a görbe alatti összes kocka = 1000W/2. Ha megnézzük, hogy ebből a 400-500nm (kék fény) ill. a 640-680nm (vörös) tartományokban leadott energia, azaz a kék ill. a (nálam narancs ez valójában a „vörös”) kockák összege mekkora hányadot hasít ki, akkor megtudjuk, hogy 1000W/2-es napfény sugárzás esetén mekkora a növények által felvehető sugárzás aránya.

Kék kocka: 24,5db

Narancs kocka: 8db

Kék + narancs kockák összege: 33db

Összes kocka összege: 170db

Ha       170 kocka   =   1000W/2-nek felel meg,

akkor   33 kocka    =       x  W/2-nek felel meg

x = 194W/m2, azaz durván 200W/m2 a kockák összeszámolásánál alkalmazott kerekítést figyelembe véve.

Tehát még egyszer: a leginkább fényigényes húsevő növények fényigénye alapján (ez 40W/ft2) ill. a napos, tiszta nyári égbolt esetén mért 1000W/m2 alapján számított, növények által hasznosított kék és vörös fénymennyiség wattban kifejezve

kék-vörös fényű LED-el leadva egyaránt durván 200w/m2. Ez tehát az a maximum érték, aminél többre nincs szükség.

Ugyanez a kék és vörös fénymennyiség

6500K-s CFL-el leadva durván 400W/m2-re jön ki. Ez tehát az a maximum érték, aminél többre nincs szükség.

Ezek az értékek természetesen nem csak a húsevő növényekre alkalmazhatók, hanem minden fényigényes növényre.

A mérsékelten fényigényes növények esetén a fenti értékek felével lehet számolni. Ez utóbbi állítást a húsevő növények fényigényénél a mérsékeltebben fényigényes fajtáknál feltüntetett értékek ill. az alábbiak egyaránt alátámasztják:

A napfény erőssége:

napos, tiszta égbolt

nyáron: 600 - 1000 W/m²

télen:    300 - 500 W/m²

napos, elszórtan felhős égbolt

nyáron: 300 - 600 W/m²

télen:    150 - 300 W/m²

felhős égbolt

nyáron: 100 - 300 W/m²

télen:    50 - 150 W/m²

Forrás: http://de.wikipedia.org/wiki/Sonnenschein

angolul: http://www.renewable-energy-concepts.com/solarenergy/solar-basics/insolation-weather.html