Például a legjobb makróképek compactokkal készülnek, ezt a fotós oldalak is elismerik. Ez nem azt jelenti, hogy egy tükrös géppel nem lehet jó makrót csinálni. De egy makrófotó kiállításon sokszor látni elképedt arcokat mikor elolvassák a készítő nevét és a hozzá kapcsolódó olcsó technikát.
Van több fotóm amire én is kaptam elismerő véleményt azután, hogy kiderült mivel fotóztam. Én pl egy köztes bridge géppel fotózom ami csak 12 mp-s, de ez a fotókon nem látszik. Az emberi szem egy bizonyos képsűrűség után úgysem tud különbséget tenni.
Persze azért compactok között is van különbség. Van kis Sony-m 7 megapixellel és volt Kodak 10 mp-lel. Ég és föld a Sony javára.
Ha valaki egy egyszerű compactal megtanul gyönyörűen lőni akkor annak kezében mesés lesz egy komoly gép.
A kis gépek általános rögzítésre jók, akárcsak a telefonok. Fizikai előnyük van, könnyűk, hordozhatók minden ceremónia nélkül.
Mások számára közzétehető képekhez inkább komolyabb gép illik, ezekkel lehet maradandó alkotást fotózni.