Tesla.voltam Creative Commons License 2015.01.14 0 0 3362

Közben gondolkodtam és arra jutottam, lehet, hogy most jó a sütés és régen fújta fel túlságosan.

 

Aztán ma fél kg liszt, 3 dl víz (+apróságok) sütés ment, újkori szokás szerint nem fújódott fel igazán, de elnézve, hogy felét azért kitöltötte az üstnek és majdnem 2x ennyi a max. kapacitás, végülis rendben vagyunk. Ha ennyitől tele lenne, hová férne a majdnem kétszer ennyi kenyér? :) Aztán megmértem, 68 dkg a kenyér, talán tényleg nem is kell nagyobbnak lennie.

 

Más: nézegettem a könyvét, míg sütött és 2 dolog tűnt fel. Fehér kenyérhez kb. 2/3-1/3 arányban írja a lisztet és a búzadarát. A búzadara miben változtatja meg a kenyeret, próbálta valaki? A másik, hogy "sima" kenyérhez ír 20-25 gr vajat. Az megintcsak miben más, mint a vaj nélküli kenyér?

Előzmény: Tesla.voltam (3361)