arpad-lajos
2015.01.12
|
|
0 0
2909
|
Ezek szerint a Kisnánai lószemű már majdnem hozzáférhetetlen mint alany. Körülnéztem a neten, de csak annyit találtam, hogy Dr. Nagy Pál szelektálta a Kertészeti Kutatóban az 1970-es években és később nem sikerült a vegetatív szaporítása.
A veres vagy vörös szilváról mint pálinka alapanyagról (Békési pálinka) sok jót írnak. Megemlítik, hogy a fa alól feltörő sarjakat kajszi alanynak használják, mert tapasztalat szerint a kajszi hosszú életű rajta. Magja rosszul kel. Valószínűleg ez lehet az oka, hogy a faiskolák kínálatában nem található. 2 vagy 3 éve részt vettem egy kajszi találkozón Boldogkőváralján. Ott a polgármester azt mondta, hogy az ő kajszisa veres szílván van és már több mint 20 éves az ültetvény látható betegség nélkül.
Ezek a szilvák lehet, hogy jobb alanyai lehetnének a magyar kajszifajtáknak, mint a külföldről behozott egyéb alanyok. De a fő gond, hogy ezeknek a fajtáknak a szaporítása nem megoldott és nincsenek menedzselve és pontosan kikísérletezve, hogy hová milyen feltételekkel lehet telepíteni őket. |
Előzmény: SándorTiszteletes (2906)
|
|