Sziasztok,
Bocs az ismételt eltűnésért, kissé besűrűsödtek a programok az elmúlt pár hétben. Először is köszi mindenkinek a hozzászólást, megpróbálok mindenkinek válaszolni, valamint az elmúlt 2-3 hét tapasztalatait leírni.
Halaloszto,
Igen, a párát nem számoltam bele. Annak a képletét le tudnád írni? Most két képlet szerint nézem a hatásfokot, de a páratartalmat egyik sem veszi figyelembe. Az elszívó ventinél való lecsapódást remélem a növelt szigetelés visszafogja majd, de az már biztos, hogy egy kis átalakításra szükség lesz azon a részen.
Takyka!,
Kösz szépen, már egész tetszik a "mű" :)
A végére beteszek egy táblázatot a héten mért értékekkel, ha az alapján meg tudod mondani a pontosabb hatásfokot, vagy a képletet amivel számolsz, azt megköszönöm.
Amit én számoltam az a párát nem veszi figyelembe.
Mekk, Te se maradj ki :)
Ja, a fagyást is sikerült kipróbálni :) Szerencsére nem a hőcserélő, hanem utána a kifúvó csőben, de azt majd később leírom.
A hőáramlásban van reláció, mert amikor állt a gép, akkor is fagypont felett volt benne a hőmérséklet...
Sur5all,
Nagy meló ja, de igazítani még mindig kell...
A lecsapódó víz egy tálcában gyűlik össze ami egy helyen (majdnem a legmélyebb pontban) lyukasztott és egy fél colos slag van rárücskölve ami a hőszigetelés alatt lejön a házba.
A páratartalom alakulásában szerepe van annak is, hogy a födémről leszedtem a fóliát, de a javát azért a szellőző vitte ki. Most úgy fixen 46 és 55 százalék közt mozog, ami sokkal komfortosabbá tette a házat. Ráadásul szerintem szárított is a falakon, mert ha áll a gép, akkor sem emelkedik már olyan gyorsan, mint előtte.
M3 HellRot,
Kösz szépen!
Én is azt hiszem, hogy nem igazán van használatba az egész felület, mert a belépő elszívott levegő a 125mm-es csőben kb 15cm-re a hőcserélőtől torkollik a dobozba és nem hiszem, hogy mindkét irányba a széléig eljut a levegő. Most tervezek épp egy tölcsérszerű bevezetőt ami talán javít az eloszláson.
A venti azért került oda, hogy szívja a levegőt a hőcserélőről és ne koncentráltan fújja rá. Tavasszal majd átnézem azt a ventit és csinálok valami véfettebb burkot neki. Bár ugye autó venti, csak hozzá van szokva a zord időkhöz... :9
Azóta felkerültek a G2 szűrők az elszívóknál, valamint a venti beszívó tölcsérének egy részét alu szalaggal leragasztottam, így a légáram szerintem kiegyensúlyozottabbá vált. Légnyomásmérővel mérve legalább is egész jónak tűnik.
Ami viszont kiderült az elmúlt nagy hidegek során:
- Egyszer kellett felmennem és szentségelni, amikor úgy éreztem nem szív rendesen a gép. Kiderült, hogy a kifúvó cső belülről lejegesedett és a jégkása dugót alkotott a végén lévő rácsnál, gyakorlatilag nem tudta szegény venti kifújni a levegőt.
- A fent említett ok és a páralecsapódás visszaszorítása érdekében mind a gép dobozát, mind a kifúvó csövet még jobban szigetelnem kell. A gép doboza 3cm-es XPS ami édes kevés, amint melegebb lesz, kap még 5 centi eps-t.
- A csövezést most 10-15 centi gyapot takarja felülről és 10 centi van alatta a lakás felé, majd ahol lehet a csöveket át akarom variálni, hogy közelebb legyenek a fűtött térhez.
- Az egész vezérlést + tápegységet bele kell szerelnem a dobozba, mert annak a ventije sokkal hangosabb, mint az áramló levegő szélzaja :)
- Gondolkodom utófűtésen, mert amikor csak 13-14 fokos levegőt fújt be, azt azért érezni lehetett.
- A befújt levegő hőmérsékletét mérő szenzor most a venti lakás felőli oldalán van, így a venti pont ráfújja a levegőt, ezt át akarom rakni közvetlenül a hőcserélő kilépő éléhez. -talán más értéket mutat majd.??? vagy nem?
Üdv,
Péter