Goldman Emma Creative Commons License 2015.01.03 0 0 10923

Oké, csak azért kérdeztem, mert itt a nagy kötelezőzés közepette (nem rátok értem, hanem az egész országra) mintha megfeledkeznénk arról, hogy az állami nyugdíjrendszer pedig az összeomlás határán van.

Huszonhat éve fizetek precízen járulékot nem kifejezetten minimálbér után, de még közelítő sejtésem sincs arról, milyen nyugdíj vár rám húsz év múlva. Olyan, amilyen kijön majd az akkori befizetők járulékaiból: a minimálbéresekéből, a közmunkásokéból, a munkanélküliekéből.

Van olyan kollégám, aki negyven éves, de még soha életében nem fizetett egy fillér nyugdíjjárulékot sem. Történelmileg úgy alakult, hogy mindig "számlára" dolgozott, az eü terheket befizette, mert a betegség fenyegetése kézzelfogható. A nyugdíjért annyit kellett volna fizetnie, hogy egyszerűen fel sem merült. És mondom, már negyven...

Szóval csak azt ne mondja nekem senki, hogy ez jól van így. Hogy azzal, hogy az állam besöpörte a háromezer milliárdunkat, minden el lett intézve, és most eljöve a kánaán. Hány éve is, hogy belemondták a képembe, egyéni nyugdíjszámlám lesz, de izibe'? És hol is van?

Előzmény: tehtube (10922)