Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2015.01.03 0 0 10917

"...1928-ban született meg – Európában szinte utolsóként – a magyar nyugdíjtörvény..."

Kár volt ezért a szurkáért... Horthyékkal kapcsolatban mindenki hajlamos elfelejteni, hogy 1920 után egy új Magyarországot kellett építeni egy szétcincált országmaradványból. Ehhez képest az, hogy 28-ra valamilyen nyugdíj-jövőképet nyert a lakosság, nem egy rossz eredmény. Mintahogy a következő évtized gazdasági eredményei sem voltak elhanyagolhatóak (a 39-es mutatókat, ha jól emlékszem, csak a hatvanas évekre szárnyaltuk túl).

~~~~~~~~~~~~~

Érdeklődve olvastam az elmúlt napok vitáit, amibe most sincs szándékomban beleszólni... a karaván halad anélkül is.

Viszont megemlítem, hogy nálunk is van segélyprobléma és fejvakarás. Igen, az indiánokról van szó... Egyezmény biztosítja számukra a segélyt és adómentességet, cserébe nem tudnak mit kezdeni magukkal, egykori büszkeségük 0, isznak, drogoznak, asszonyt vernek (esetleg gyilkolnak), és nem dolgoznak... mert a pénz jár nekik. Mivel nem homogén az a társulat sem, egyrészük felvilágosult indián, igaz, amint kimozdulnak a rezervációból, megszűnnek a juttatások. Muszáj dolgozni, ami szemmel láthatóan nevel is egyben. Azon gondolkodtam, hogy rájuk férne először egy kis közmunka, és amikor belejöttek, akkor már más szemmel néznék a "handout"-ot. Lehet, büszkeségből már el sem fogadnák...

~~~~~~~~~~~~~

A magánnyugdíj intézménye itt nálunk már egy megszokott jelenség, egyenlőre a hozzátartozó adókedvezmények még élnek. Általában, ahogy manhattani is írta, 60% munkavállaló, 40% munkáltatói részesedéssel. Ezt törvényszabályozás miatt függetlenül kell kezelni, hogy csődbe kerülés se fenyegesse a megtakarításokat. Ezenkívül lehet még plusz magánnyugdíjszámla, csak van egy felső adómentes hozzájárulási küszöb, ami fölött már sok értelme nincs az öregkorra való spórolásnak. Itt is volt einstand az állam részéről: az állami alkalmazottak nyugdíjalap hozomány többletét (mai érték CAD61billió) törvényhatározattal az adósságelleni csatába vetették be. Sikerrel: nem került adósságspirálba az ország, mi meg most, 25 évvel az eset után, fejenként jóval kevesebbet kapunk... (de ezt nem kell panasznak tekinteni).

Elnézést a hosszasságért... -19°C van éppen, úgyhogy ráérek. :-)

Előzmény: Goldman Emma (10895)