zsebacsi88 Creative Commons License 2015.01.02 0 0 8098

tervezem, hogy valamikor majd egyszer csinalnek egy talajkollektoros elo hutes/futest a szellozohoz. sok helyen olvasom, hogy 2 meter melyen futnak a csovek, de emellett "gondoskodjunk a kondenz elvezetesrol"

nekunk szuterinos a hazunk, de a talajszint alatt szerintem 160 centire lehet a legmelyebb pontja.

kerdeseim:
1) jol gondolom, hogy ezt ugy erdemes megoldani, hogy folyamatos lejtessel hozza az ember vegig a csovet, es a legmelyebb pontot bevezetem a szuterinba? itt pedig alul akar ki is folyhat, ha akar?

2) itt kondenzacio elvileg csak a nyari idoszakban lehetseges, amikor a talaj esetleg kepes a harmatpont ala huteni a levegot (~18C egy atlagos fulledt nyari napon)?

3) van-e szukseg egyaltalan erre, vagy azt a minimalis kondenzt ugyis leszaritja a folyamatos legaram?

ezek ugye azert fontos kerdesek, hogy ha megvalositom, akkor 200 vagy 160cm melyre tegyem majd a csoveket.
4) kb hany meter csovet szokas lerakni?

5) nekem 200as beszivo csonkom van, gondolom akkor 200as PVC csovet lenne erdemes vinnem (vagy ennek megfelelo keresztmetszetu tobb darab kisebbet). Olvastam, hogy valaki KPE csovet vitt.  a 200as cso felulete 314cm2 kerulete 62,8cm. 110es PVC felulete 95cm2, kerulete: 35cm, tehat legalabb 4db 110es csovel tudnam az adott keresztmetszetet biztositani, ennek a kulso felulete ketszer akkora, mint a 200as csonek.

nagyjabol egyenes aranyossagot feltetelezve fele annyi hosszan kellene vezetnem a foldben a csoveket ugyanazon hatasfok eleresehez? 
6) a beszivo pipara gondolom erdemes G4+F5 szuroket tenni.

7) akinek van tapasztalata ilyennel, szivesen fogadnam?:)