aiol19 Creative Commons License 2014.12.23 0 0 34166

Mivel láthatóan nagyon érdekel ez a kérdés, összegezni szeretném, mit gondolok. Akit nem érdekel, hogy Tipo-Vaniglia, az pörgessen át. Mert látható, hogy a fórumozók többségét meg nem érdekli. Viszont azért érdemes még időzni rajta, mivel a te fáid gyümölcsei különbözőnek tűnnek, méretben legalábbis. Ha igazán komolyan akarod a témát művelni, akkor csak egyetlen járható út van és ezt tudom javasolni mindenkinek, aki a fajták kérdésébe egy kicsit is bele szeretne merülni: első vizsgálandó szempont legyen ebben az esetben, hogy

 

1. a kérdéses fajtának vannak-e hímvirágai (vagy hermafrodita virágok). Ezek morfológiailag is különböznek a termős virágoktól, tavasszal felismerhetted, megfigyelhetted (volna), nem akarom a néhány kattintással előhívható képeket ismételni. Ha egyik fád gyümölcseiben sincsenek magok, akkor ez máris kizárható úgy is, ha virágzáskor nem figyelted őket.

 

2. Készíts mindkét fajtádról több szögből fényképeket, metszeti képeket is, esetleg centiméteres, vagy milliméteres beosztású papírlap előtt, mérd le a gyümölcsök súlyát. Ne egy-egy gyümölcsöt mérj le, jó sokat és számíts egy átlagsúlyt mindkét fára vonatkozóan.

 

3. Szerezz be porzó virágokkal biztosan rendelkező fát, vagy legalább vigyél haza ilyen virágokat és porozd be mesterségesen mindkét fa virágait. Éréskor ugyanúgy jobbról-balról-föntről-lentről és metszetben fénykép és figyeld meg, milyen morfológiai változást idéz elő a beporzás ténye (forma, héj színe, gyümölcshús színe) a beporzatlan gyümölcsökhöz képest. Merthogy a kákinál (és érdekes módon pont a fügénél is) a beporzott és a partenokarp gyümölcsök között sok esetben nagy különbség van, például a beporzástól lehet bronzosabb a húsa.

 

Ha ezek megvannak, akkor készen is vagy és így már összehasonlítható adataid lesznek. Az lenne a minimum, ha meg tudnád mondani, a Tipo és a Vainiglia névvel vett fáid idén milyen átlagsúlyú gyümölcsöket hoztak. Aztán fel lehet tenni a kérdést, hogy amennyiben minden másban egyezik a hivatkozott fajtaleírásokkal, akkor miért nincs a te vaniglia fádnak porzós virága? Lehet rossz a leírás, teljesen összekeverték a Mercatellivel (bár más olasz források is írják a porzós virágokat), de én egy sokkal kézenfekvőbb dologra gondolnék: ez a Vaniglia sem egy kertészeti fogalomként értelmezhető "fajta", hanem egyszerűen egy tájfajta, Campaniában, azaz Nápoly környékén terjedt el. Így bár alapvetően igazak rá nagy vonalakban a leírt jellemzők, de több különböző klón van forgalomban, így hát miért ne lehetne köztük olyan, ami nem, vagy a Cal Fuyuhoz hasonlóan nem stabilan hoz hímvirágokat? Ha partenokarp marad a gyümölcs, akkor pedig nem is bronzosodik úgy be és készen is vagyunk. /Az egyéb keveredésekkel itt nem foglalkozva./ Ha megnézed, a japán fajták között is sok ilyen van, hogy Hana Gosho, Haze Gosho, Fujiwara Gosho, Tenjin Gosho, vagy Jiro, Ichikikei Jiro, Maekawa Jiro, Mukako Jiro, Jiro C.24276. Tudod például, hogy a Jiro C.24276 miben különbözik a Jirótól? Semmi másban, csak a Jiróval ellentétben jobb az oltási affinitása D. Lotus alanyra. Hát a Maekawa Jiro? Simán csak korábban érik.

Előzmény: gyuri+ (34078)