hevezoli64 Creative Commons License 2014.12.22 0 0 2869

Üdv.!

Nem tudok tudományos vitába keveredni, mert nem vagyok megfelelő szinten.

Kertészkedem, és van 65 db fám, meg 20 éves tapasztalatom. Szilvafám elég sok van, vagy 8 féle.

Olyan szilvafát még sehol nem láttam, ami nem vírusos, csak egyik durvább tüneteket mutat, a másik pedig alig láttatja, illetve csak időszakonként. Tisztelt rebondo fórum társsal már sokszor cseréltünk eszmét ez ügyben.

A megfelelően termő vírusos fák kivágása ellen vagyok, hiszen nincs vírusmentes, amit meg kellene védeni. A metszőollót természetesen én is fertőtlenítem minden fánál, s az én fajtáim kiválóan teljesítenek vírusosságuk ellenére(még).

Mániám, hogy tápanyaggal alaposan ellátom a fákat, s rendesen permetezem mindegyiket, különös tekintettel a levéltetvekre.

Egy kis összefoglaló az újak kedvéért:

Stanley                                              durva levél tünetek, a termés sok, jó minőségű, nem hullik

Cacanska lepotika                             kis mértékű levéltünet, ua., mint fent

Fehér besztercei                                alig észrevehető levéltünet, ua.

Ringló (hasonló, mint az Althann)      erős levéltünet, hibás gyümölcsök, mivel öreg fa, kivágva, gyökérsarj 3. éves lesz

Besztercei, akárhanyas klón, amit az OBI-ban adtak             semmilyen levéltünet, termés 2 szem idén

Boldogasszony szilva                        alig észrevehető levéltünet, a termés sok, jó minőségű, nem hullik

nagy szemű kék szilva, stanley helyett ez lett a fán               alig észrevehető levéltünet, a termés sok, jó minőségű, nem hullik

ismeretlen helyi veres szilva             alig észrevehető levéltünet, a termés sok, jó minőségű, nem hullik

ismeretlen helyi ringló                       alig észrevehető levéltünet, még nem terem

mirabolan alany                                 na ezen nincs levéltünet, de csak át akar verni

a 3 db stanley fán csaknem 4 mázsa szilva termett, a helyi veres szilvák, melyek fiatalok, kb 80 kg/fa

a fehér besztercei képes 120 kg/fa remésre

Előzmény: arpad-lajos (2867)