"másrészt az, hogy kint jéghideg tér van, az a kisugárzás szempontjából kb lényegtelen. :-)"
Soha, sehol egyszóval sem írtam jéghideg térről.
Viszont a felhőtlen égbolt kb 230 kelvin fokos hősugárzó felületnek tekinthető,
ami ugye celziuszban -43 foknak felel meg.
Na ez az óriási mínusz 43 fokos felület próbálja "szívni" a 60 fokos sörösdobozok hősugárzását az üvegen keresztül.
A polikarbonátot meg ne is emlegesd, mert abból nem gyártanak több rétegű, védőgázzal töltött táblákat,
egy réteg meg a hatalmas konvekciós hőveszteséget teszi lehetővé.
Keress olyan mérési adatokat, amely remélhetőleg nem parasztvakítás (tehát a mérést végző nem akar eladni terméket, mert akkor valószínűleg hazudni fog), akkor nézd meg, hogy négyzetméterenként kb mennyi hő vehető ki a korszerű síkollektorokból hideg téli időben.
Ha ilyet nem találsz, akkor keress olyan épülteket a földön, amelyeket téli hidegben síkkollektorokkal fűtenek (és nem parasztvakítási célból, tehát lehetőleg magánházakat, tömegesen).
Ha esetleg nem találnék ilyeneket, akkor nem arra gondolnék, hogy én vagyok az a zseni, akink először jutott eszébe sörösdobozzal fűteni, hanem arra, hogy több ezer mérnök már előttem rájött, hogy nem érdemes foglalkozni a dologgal.
A sörkollektor is olyan, mint pl az állítólag fűtés nélküli hidrokultúrás üvegház (és számos egyéb energetikai csodaszer): csak addig nyereséges, amíg a HIT elvakít ;)