Kedves Sanci, a Teréz valóban az egyik fő fajtám, viszont lugason nem ismerem a tulajdonságait. Gyarló módon azt sem tudom, hogy viselkedik teljes növényvédelem hiányában. Érzékeny viszont az UV sugárzásra, sajnos nem eléggé árnyékol a lombja, bogyói az erős napsütéstől könnyen megperzselődnek. Hosszirányban rettenetesen nő, de más fajtákhoz képest kevés vesszőt nevel, ezért nem árnyékol igazán. A növényvédelemmel kapcsolatban a tapasztalatom az, hogy még a Pölöskei muskotálynál is ellenállóbb fajta azonos permetezésnél. Megfontolandó az is, hogy lugason valószínűleg kisebb fürtöket nevel és még későbbi érésére lehet számítani, mint a hagyományos tőkeformákon.
Régebben ezt a leírást találtam róla:
Teréz. Az Eger 2 (Seyve-Villard 12375) és az Olimpia keresztezésével
állították elő Szegedi Sándor és társai. Államilag elismert ( 1995) csemegeszőlő-fajta.
Tőkéje igen erősen nő; kevés, félmerev hajtást nevel. Levele középnagy,
ötszögletű, alig tagolt. Széle fűrészes, forráka pókhálós, az ereken serteszőrös.
Vállöble zárt, alapja ék alakú. Fürtje nagy, közepesen laza vagy laza,
ágas. Bogyói nagyok, megnyúltak, oválisak, hamvasak, sárgászöld színűek,
túlérve rózsaszín árnyalatúak A bogyó héja vastag, rágós, húsa ropogós, lédús,
közömbös ízű.
Általában szeptember végén érik. Bőtermő, másodtermés képzésére nem
hajlamos.
Rendszeresen és kiegyenlítetterr terem, tőkéi azonban túlterhelve
rövid életűek.
Laza lombszerkezete miatt mérsékelt zöldmunkaigényű.
Az aszályt közepesen tűri. Viszonylagos fagy- és téltűrő képessége jó.
Zöld bogyói érzékenyek a napperzselésre.
Gombás betegségekkel szemben ellenálló, nem rothad. Piacos, jól szállítható
és tárolható étkezési szőlő; nemesítői borkészítésre is alkalmasnak tartják.
A következő leírás is segíthet, csak ki kell másolni és a képnéző programmal nagyítani: