Citcit Creative Commons License 2014.12.11 0 0 3222

Sziasztok!

Elég a hosszú a fórum, tegnap is olvasgattam, ma is, de úgy döntöttem inkább felteszem kérdésemet.

Nem régiben vásároltam lakást családi segítséggel. Mikor megvásároltam nem láttam penészfoltot, s habár volt bizonyos dohszag, úgy véltem az egykor itt lakó nyugdíjas néni bútorai miatt lehet, hiszen laktam már ilyen típusú lakásban, s ott nem volt gond ilyesmivel. Sajnos, mint a bevezetőből sejthető, mégis ért meglepetés.

A lakás jellemzői a következőek.
Zárószinti, 40 nm-es, 1,5 szobás tégla és saroklakás, parapetes gázkonvektorral, mintegy 45 éves.  (Panelek előtti lakótelepi) A nappali 21,5 nm-es, a hosszabb oldala érintkezik a "semmivel". Mivel a lakóközösség  időskorú, így belátható időn belül a szigetelés nem megoldható. A nyílászárók cseréltek, műanyagok.Csak a két szobában van fűtés (régen, így tervezték meg, csak akkor még az ablakok szellőztek), de a többi helyiségben csak időnként csapódik le a pára, s a nappalin kívül sehol nem is jelent meg penész.
Ott viszont mióta fűtünk, nagyon. 17-20 fok közötti hőmérséklet, de inkább az előbbi. A hideg oldali falon jelent meg a penész fél méter magasságban. (ezt lefújtam Savoval, nagyobb részt eltűnt, kivéve egy pontban, ahol valószínűleg az ágyunk szivacsa lehet a ludas) , a két hideg oldali sarokban fent, illetve a szoba ablakának belső oldali felén.

Miután észleltük az ablak vizesedését és a penészt, többet szellőztettünk (napi 3-4 kereszthuzat 5-7 percre), majd utána felfűtöttük a szobát, de ez kevés, főleg ha van száradó ruha. Ez utóbbi esetben nem tudok annyit szellőztetni, hogy lemenjen a pára, sőt teljesen kihűl tőle a lakás.
Érdeklődnék, hogy milyen eszközt ajánlanának számomra? Mivel magam fizetem egyetemistaként teljes egészében az eszközt (meg a rezsijét), így fontos lenne, hogy százezreket nem tudok rákölteni, s szeretném, ha végleges megoldás lenne. Az amatőr leírásért elnézést, bölcsész vagyok.

Köszönettel: CitCit