Igazad van. Én is így jutottam el az elromlott fürdőszoba ventitől a párátlanítón át a hővisszanyerős gépig. A -x csak pillanatokig lesz ott, amint 5 perc kereszthuzat után csukod az ablakot, gyorsan visszaáll a normál hőfok, de nyilván tapasztaltad már. Nálunk sem fogadja kitörő öröm a napi rendszeres szellőztetést.:D Mondjuk annyi engedményt teszek, hogy előbb begyújtok, amikor már ég a tűz a kandallóban, akkor felszólítok mindenkit a tűz, fürdő és egyéb tartósan meleg helyek irányába való elmenekülésre és utána nyitok mindent.:D Viszont ezzel az "őrült", de szükséges szokásommal levittem soha nem látott értékre, 55%-ra a páratartalmat! Pillanatnyilag ennyi van a nappaliban. Ahol egyébként 23 fok van és a kandalló is onnan szívja az égési levegőt.:D Még pár hideg nap és ki fog száradni a ház.:D
Az üzemeltetésben biztosan beljebb leszel, de még ki is kell építeni a szellőztető rendszert. A párátlanító talán egyetlen előnye a egyik hátránya, hogy lokálisan alkalmazható, így oda teszed, ahol legégetőbb a gond. Hátránya persze van még bőven pl. nem cseréli az elhasznált levegőt sem.
Elgondolkodtató dolgot találtam az egyik blogon:
http://hovisszanyero.blogspot.it/2013/04/olcso-rekuperator-1.html
Attól tartok ez pont a hasonló gépekről szól. Talán nem. Talán az olcsóbbakról.:D A Midea HRV sorozatot is említi, amiből a 300-as 300e HUF, gyengébb hatásfokú és szállítás/nyomás oldalon is rosszabb, mint a Vents. Viszont kevesebbet fogyaszt.:D Naná, mert csak egy venti van benne gondolom. A 300-as Vents 310m3-t tud 100Pa nyomásesés mellett, ami nem túl sok, azaz rövid és nagy átmérőjű csővel még elmegy. 100-150m3/ó is elég lehet max gázon (fürdés, főzés), ott viszont már van 400-450Pa, amiben van tartalék, kisebb és hosszabb csővel is jó lehet.
A fogyasztás 210W maxon hajtva, de szerintem töredéke is elég lehet neked. Akár a 200-as is elég lehet, csak árat nem tudok rá.