bobiki Creative Commons License 2014.12.02 0 0 3139

Mi négy éve költöztünk be az új építésű házba, ami akkor csont száraz volt, minden építési folyamatot betartottunk, szárítási idővel együtt. Első évben nem is volt gond a penésszel, padig az ablakok akkor már párásak voltak reggelente. Szóval következő évben már megjelent a penész az északi szobákban, de csak egy két helyen, és könnyel le lehetett takarítani. Én akkor még nem foglalkoztam a penészedés okaival, próbáltunk kicsit jobban szellőztetni. (megjegyzem, hőszigetelt falak és ablakok vannak, nincsenek hőhidak, egyszerűen az északi fal hidegebb mint a déli, nyugati) Szóval az idei esős nyáron már hiába szellőztettünk, rohadtul megindult a penész, főleg a gardróbban. Ekkor vettem egy páratartalom mérőt, és olvastam egy kicsit a penész után. Akkor néztünk nagyot, mikor a gardróbban + hálószoba 82% lett az eredmény, de a lakás többi pontja sem olt valami fényes 75% körül mozgott. Mivel a lakás 105m2 nettó, így a TTK100S-re esett a választás, amit az egyetlen magyar forgalmazótól rendeltem meg postával kb. 100.000Ft-ért. Mikor a forgalmazóval beszéltem akkor azt mondták, hogy eleinte éjjel nappal full teljesítményen kell használni a gépet, és csak akkor kell bíbelődni a szakaszos %-os beállítással, mikor már egy nap alatt csak néhány decit szed össze a gép. Ahhoz, hogy napi 24 órát menjen nekem túl hangos, nem tudom a 75-milyen lehet. Nem a hangerő, csak hogy egész nap egy ventit hallgassak, az sok egy kicsit. Szóval nálunk napi 10 órát ment kb. 2 hétig, ezt követően már csak 5-6 órát. Most tartunk ott, hogy bő egy liter vizet gyűjt össze az alatt az 5-6 óra alatt. A páratartalom, átlagban 53% a lakásban.Ez azt jelenti, hogy van ahol 49%, van ahol 56-57% Most már gondolkodom rajta, hogy elkezdek kísérletezni az automatikus ki-be kapcsolással. Hatékonysága egyébként nagyon jó, mikor elkezdtem, akkor óránként fél-egy liter vizet is össze szedett. A havi fogyasztást, hogy a számlát mennyivel dobta meg - havonta diktálunk - egy hét múlva tudom megírni. Ha még van valami kérdésed, szívesen válaszolok.

Pisti.      

Előzmény: sanse79 (3138)