Sanci07:
RIBOL:Francia fajta.Szülők:Olivetti Blanche XAlphonse Lavallée.Késői érésű:szept.vége,okt.közepe.Fürt:közepes,és nagy,kúp alakú,kompakt.Levélnyél hosszú.Bogyó:kékes fekete,nagy,lapos,ellipszoid,bőre vastag,de gyenge.Nagyon egységes színű.Íze egyszerű.Magas termékenységű.érzékeny a szárazságra.Betegségre átlagosan hajlamos.
Megjegyzés:A Royal /Alphons Lavalleé/minden jó tulajdonsága benne van a fajtában.Szerintem értékes fajta.Nekem is van,de még nem terem.
LUBIK piros:Magyar fajta.Szülők:Anita X Favorit.Lubik István nemesítette.2009-ben kapott állami elismerést.Fürt:300-460 gr.vállas,közepesen tömött.Bogyó:21 x 19 mm. 4,5 gr.Bogyó gömbölyű,vagy kissé ovális,pirosas-lila színű,bőre vastag,szívós,kissé hamvas,ropogós,semleges ízű.Érési idő:aug.25 körül.Rügyei termékenyek,de fagyérzékenyek.Virágai rossz időjáráskor rosszul termékenyül.Jó időjárási körülmények között bogyói egyenletesen színeződnek,és egyenletes méretűek,nem repednek,és nem rothadnak.
A többi gombás betegségre fogékony.Fagyérzékeny.
SAROLTA:Magyar fajta.Szülők:Zala gyöngye X/Glória Hungariae x Szőlőskertek királynője/x Téli muskotály/Szegedi Sándor hibridje/1971/Fajtajelölt.Érési idő:aug.20-25.Fürt:300-500 gr,vállas,vagy ágas,laza.Bogyó:25 x20 mm,átlag 7,1 gr.ovális,fehéres-sárga,kissé hamvas,héja vékony,de rugalmas,olvadékony,húsa ropogós,íze semleges.A mag alig érezhető.
Erős növekedésű,erős hónaljhajtást nevel,sűrű lombozatú.Bőtermő.Bogyó nem pereg,jól szállítható.Rügyei fagyérzékenyek.A szárazságot jól tűri.Gombás betegségekre az átlagnál jobban ellenáll,kivéve a lisztharmat,amire fogékony.
Megjegyzés:A fajtát én is kinéztem magamnak,mert egy csomó jó fajta keresztezéséből van,
szép nagy bogyójú,tetszetős,csak az a baja, hogy a lisztharmatra érzékeny.