:-)))
November 30. - András napja
Szent András, Jézus tanítványainak egyike, halász volt.
A görögországi András apostol és vértanú „égi születésnapja", november 30., a 18. század végéig parancsolt ünnep volt vigíliával azaz böjti nappal.
Keresztjének szárait átlósan ácsolták össze, ezért nevezik András-keresztnek.
*
„András napja ma vagyon,
Kotlós tyúk ül a padon,
Ahányat ugrik féllábra,
Annyi áldás szálljon rája!
Nem volna kár felírni a nevét egy tönkre,
Felvinni a Tokaji hegyre,
Onnan lelökni Lökre,
Hogy híre, neve múljon el örökre!
Isten sokáig éltesse!"
A nép kedvességére, figyelmességére utal, hogy az utcán találkozó, nevenapját ünneplőt a jó ismerős, így köszönti:
„Sok neved napját érjél meg erőben egészségben, azt kívánom!" vagy „Sok András-estét érjél!"
Az ünnepelt ezt feleli: „Köszönöm! Halgassa meg a jó Isten!" S közben kezet fognak.
A századfordulón Tiszahátra költözött családok körében az volt a szokás, hogy kisebb csoportokban az ünnepelt ablaka alá álltak, s köszöntő dalt mondtak vagy énekeltek.
„Már megjöttünk ez helyre,
András köszöntésedre,
András, légy egészségben,
Köszöntünk békességben!"
Az előéneklés dalsorának végét a csoport visszhangszerűen megismételte.
Az ilyen csoportos köszöntést mágyikázásnak, múzsázásnak, muzsákolásnak nevezték.
*
A nap már az adventnek, illetőleg az egyházi évnek a kezdete, amely beleesik a téli napfordulat időszakába, így alkalmas mindenféle bűbájosságra. Az ünnep előtti böjti napnak a népi hitvilág mágikus erőt tulajdonított.
Az év legjelentősebb házasságjósló, havat hozó, varázsló napjának tartották.
Jósoltak jóformán mindenből: ólomból, gombócból...
"Fehér András - rossz év,
Víg András - víg év."
Az északi részen élő palócok úgy tudják, hogyha András napkor hó vagy eső esik, akkor negyven napig abba sem hagyja.
*
„András, neked kendert vetek,
mond meg nekem, kihez megyek!"
"Én cipőm léplek,
Szent András kérlek,
Én Istenem, mondd meg nékem,
Ki lesz az én férjem."
*
András-napkor kezdődtek a disznóvágások, disznótorok, mert ekkor már eltartható a hús. Ezért nevezték disznóölőnek is.
:-)))