Mozo66 Creative Commons License 2014.11.25 0 0 2828

Erről már sokszor volt szó , megoszlanak a vélemények . Én nem csinálok nagy faxnit a pótlásból , beültetm a csemetét majd  felülre teszek némi szervestrágyát és semmi gond nem szokott lenni ...szépen ered szépen fejlődik . Lényeg a tápanyag felvétel biztosítása .... ha eleve kiélt sovány a talaj akkor nem lesz jó a növekedés az biztos , ezért kell trágyázni tápanyagozni  esetleg lazítgatni a talajt .  Alany szempontból meg szerintem inkább az a döntő , hogy milyen méretű fát akarsz meg persze mihez tudsz hozzájutni .  Nekem a hagyományos mirabolán mellett 4 modernebb alanyon van kajszi . VaxWa : felénk nem nagyon elterjedt nagyon gyenge növekedésű esetleg támrendszer melletti szuperorsónak való . Vawit : gyenge növekedésű de jó kis zömök és termelékeny fát nevel , kis helyre vagy kisebb térközzel ajánlott , de laza homokos  talajon szerintem igényli az öntözést a kis gyökérzete miatt . St Julien : kb 70 % os növekedés . ezen van az új telepítés ha megnézed az öszibarackos topikion a fotókat azok mindent elmondanak . Montclair : magonc alany erősebb mint a St Julien , nekem Aurora van rajtuk , erős növekedés és hagyományos lombszerkezet ... az Aurora szép egyenletes gömbkoronát nevelt . Azokról a véleményekről , hogy betegség ide meg oda fertőz a talajon , nekem nincsenek tapasztalataim , nálam nem szokott fertőzni . Arról is volt már szó , hogy a kajszik pusztulását ...szerintem ...  legygakrabban rovar által indított folyamat okozza ... aztán jön a gomba meg a baktérium , de mindig a rovarkártételtől indul ki .  Az itt feltett fotókon is véleményem szerint abból indult ki .  Én most nagyon alacsony törzzsre alakítottam a fákat pont azért , hogy ne legyen szimpatikus  bizonyos rovaroknak , ezzel próbálom megelőzni a fák pusztulását .

Előzmény: buga1 (2820)