sur5al Creative Commons License 2014.11.24 0 0 7535

Igen, közben már rájöttem, hogy nem a hidegből csapódik ki, így a belső cső belsejében lesz a pára.:D

A túlnyomásos jó, mert akkor nem lesz beszivárgó hideg. Csak kicsi elszivárgó meleg.:D Bonyolítja a dolgot a konyhai páraelszívó ill. a kandalló. Főleg ez utóbbi gázos, mert még az égés során is erősen változó mennyiségű levegőt szippant el, ráadásul szerintem elég sokat. Amúgy ez elég jó szellőztető alapból, csak két gond van vele. A főzési szagokat nem szippantja el a konyhából, ezért azok felillannak az emeletre (ha nem megy a páraelszívó). Másrészt a fürdőt nem szellőzteti. Mindenhonnan szippant egy kicsi levegőt, az összes ablak összes résén. Gondolom elég erős lehet a szívóereje a kéménynek, mivel a tűz szépen ég, pedig az ablakok nem zárnak különösen rosszul.

Igazából szeretnék az alsó szintre koncentrálni csak, de ez lehet, hogy hiba. Ott vannak főleg a problémás pontok, fenn a hálókban elég lehet a napi 2x alapos szellőztetés. Lenn vagyunk többet és a pára is ott keletkezik főleg. Lehet ez egyedi dolog, de nálunk a pára tényleg sok. Télen-nyáron egyaránt. Ezért is tetszik a lecsapatós hővisszanyerő ötlete.

A zöldek lennének a befújási és a sárgák az elszívási pontok. A konyhai a páraelszívó szerepét venné át, a fürdői a falban lévő (kék/piros cső) kipurcant ventijét. A szobai zöld mehet a fészer/padláson keresztül kinn, a konyhai problémásabb, de talán a sarokig el lehetne vinni lapos csatornában, bevésve a belső plusz előtét falba, amit a konyha kialakításakor raktak fel a saroktól a lépcsőig, hogy legyen egy függőleges felület, amire fel lehet szerelni a konyhaszekrényt. Ez mondjuk nem mozgatja át az egész teret, mint a szoba esetén, ahol az ajtóval átlóban lévő sarokban jönne be a levegő. Jó lenne itt is elmenni az ajtó melletti sarokig (jobbra lenn átlóban az elszíváshoz képest), de az szinte lehetetlen. A plafon díszes, a kőfal nem bír el egy lapos csatornát sem. Erre nincs ötletem.

A csöves hővisszanyerő elhelyezésére a fészert gondoltam ki, ami a garázs szénapadlása. A ház padlása le van falazva, nem lehet felmenni sehogy. Viszont ezen a szénapadláson elférne egy hosszú cső is a falra szerelve és elérhető vele a vastag kékkel jelölt É-K tájolású fal kb. fele.

Ennyivel gyengébb a félradiális vagy koaxiális? Persze felhasználási céltól függ, gondolom. A Fluktuvent 12cm-es PC ventikkel operál és ragyogóan működik a dolog. Mondjuk ott nincs csőhálózat, meg a keresztmetszet is nagyobb. Ventiben két Limodor erős, takarékos, jól szabályozható, egyszóval profi választás lenne, de már a venti maga 100e felett lenne és akkor még elég sok minden fog kelleni hozzá.

Jöhetnek az építő ötletek!:D

Előzmény: peterch (7533)