Maci_P
2014.11.23
|
|
0 0
1106
|
Hello!
A 937-941 között kérdezgettem erről, először csak kipróbáltam, aztán találtam valamenyi infót róla, az alapján már úgy csináltam a többit, hogy az alany, amikor a hajtás már elég vastag volt, és elkezdődött a fásodás és adta a héját, 2-3 rügyet hagyva elvágtam úgy hogy a felső rügy felett 2-4 cm-es csonkot hagytam, és a rügy átellenes oldala felé lejtett egy kicsit a vágás (a kötözésnél segít ez a lejtés). Ezt a felső rügyet utána kivágtam, és a rügy helye felett pár mm-re kezdve a tetejéig felvágtam a héjat, majd szétnyitottam. Az oltócsapot a rügy alatt, de az átellenes oldalon kb. 1 cm-re kezdve ferdén vágtam meg, az átmérő 2-4 szeres hosszúságában. Ezután betoltam a héj alá, és ami fontos, a metszlap felső része pont az alany elvágásának pontjáig érjen, mert így a legjobb a forradás. És ami szintén fontos, ennél a módszernél a nemes vékonyabb (akár sokkal) kell legyen az alanyhoz képest. A első kép az oltás után a másik későbbi, azon talán jobban látszik a módszer.
Egyébként ez a módszer inkább arra jó, ha nem ered meg a hasítékos oltás, mert ezt szerintem június közepéig meg lehet csinálni.
Üdv
Maci |
Előzmény: juhosttt (1104)
|
|