Petya79
2014.11.19
|
|
0 0
3074
|
"Nálunk majdnem mindig van valaki a házban."
Úgy legalább már van valami értelme. De továbbra is azt mondom, hogy az elhasználódott levegő pótlása ugyanúgy biztosítható az ablak vasalati résszelőztetőjével, vagy ha az nincs, akkor egy keskeny réssel.
"Most mondjuk a központi megoldás felé kacsingatok, amivel célzottan a problémás helyekre fújatnám a friss levegőt. Csak ugye a friss, az száraz ugyan, de ezért hideg is (ill. fordítva:D), ezért jó lenne felmelegíteni."
Na igen, ez lenne a tökéletes megoldás. Én az egyszerűsége folytán inkább az egyhelyiséges hőcserélők felé hajlok, a könnyebb telepítés és karbantartás miatt. De egyelőre még egy picit drágának tartom, és a technológia sem annyira kiforrott.
"Á, tehát neked is van ilyen résszellőző? A 2-3mm nem mond semmit (nekem), igazából azt kellene tudni mennyi a min/max keresztmetszet ill. léghozam adott nyomáskülönbség esetén."
Van légbeejtőm, mivel előírás volt a gáztűzhelyhez. Az enyém kifejezetten nyílt égésterű berendezésekhez való (EMM916). A többi típus ettől még egy picit jobban zár, de csak extrém száraz levegőn. Tehát mondhatjuk, hogy a gyakorlatban azonos a működésük. Lásd: De le tudod tölteni a részletes jelleggörbéket is.
Esetleg ha gondolod, megnézheted, hogy hogyan működik a gyakorlatban egy légbeejtő. Ide feltöltöttem pár képet: http://www.filedropper.com/aereco Amint láthatod, 55%-os páratartalom mellett még alig-alig zár a zsalu, csak 2-3 mm-t "forgott el". 50% alatt már picit jobban korlátozza a légáramlatot, de ezt az értéket a nyílászáróba építve elég nehéz elérni: ha nálam a szoba közepén 55%-os a páratartalom, akkor az ablak mellett úgy 58% körüli. Egyszóval ez az Aereco csoda nálam lényegében nem csinál semmit. És nem én vagyok az első, aki ezt megállapította. Na mindegy. De legalább a páramentesítő működését is tudtam Neked demonstrálni a fürdőszobában. :-) 36 perc alatt 63%-ról 44%-ra csökkentette a páratartalmat.
"A 2-3 réteg közötti különbséget én nem mértem. Hogy elenyésző-e, nem tudom. Van, aki szerint nem."
Ezen a képen 3 féle üveg belső felületi hőmérsékletét látod -10 fokos külső hőmérséklet , és +20 fokos szobahőmérséklet mellett: - egy klasszikus thermoplan üvegét (~3,0 W/m2K) - a modern, átlagos 2 rétegű hőszigetelt üvegét (1,1 W/m2K) - és egy 0,7 W/m2K-es háromrétegű üvegezést
Amint láthatod, az utolsó kettő közti különbség már elenyésző (ha 0,5W/m2K-es üveget vettek volna alapul, akkor is). Vagyis az a bizonyos "12x-es javulás" a gyakorlatban nehezen definiálható. Plusz amit még érdemes figyelembe venni: - a teljes külső falazathoz képest a nyílászárók aránya nem túl nagy (nálam kb. 11 m2), magyarán az üveg hőmérséklete miatt komolyabb hőveszteséggel nem kell számolni (sokkal fontosabb lenne a légmentes zárás) - a skandináv országoktól eltérően nálunk nincsenek tartós -10 fok alatti hőmérsékletek, ahol esetleg tényleg számítana az a 2-3 fok különbség |
Előzmény: sur5al (3072)
|
|