Nincs két egyforma ház ugye. Nálunk majdnem mindig van valaki a házban. Oké, nem volt még ilyen higro vezérelt résszellőzőm, de ha azt csinálja, amit mondanak róla (páratartalom függvényében nyit-zár), akkor ez egy jól működő dolog, pont erre kell nekünk. A központi elszívó cseréli a levegőt folyamatosan. Mivel a szellőzők nyitnak-zárnak az páramentesítési igénynek megfelelően, ezért onnan fog a venti több levegőt elszívni, ahol a rés jobban nyitva van, így abban a helységben jobban szárítja a levegőt a többihez képest (ahol pl. minimumon áll). Szerintem ezt érted te is csak valamiért nem szimpi neked ez a dolog.
Nem cseréltünk nyílászárót és nem is szándékozom szétfúrni, de a beeresztőket még nem vetettem el teljesen. Most mondjuk a központi megoldás felé kacsingatok, amivel célzottan a problémás helyekre fújatnám a friss levegőt. Csak ugye a friss, az száraz ugyan, de ezért hideg is (ill. fordítva:D), ezért jó lenne felmelegíteni. Ha meg hát fel kell melegíteni, miért dobjuk ki a használt levegő melegét...
Á, tehát neked is van ilyen résszellőző? A 2-3mm nem mond semmit (nekem), igazából azt kellene tudni mennyi a min/max keresztmetszet ill. léghozam adott nyomáskülönbség esetén. Mindegy, ezt te látod. Ha nem úgy működik, ahogy kellene neki, az baj. Az is kár, hogy nem lehet "testre szabni". Jó lenne, ha megmondhatnád neki, hogy te 70%-nál max nyitást, 50%-nál max zárást akarsz, a többit meg rábízod.:D A gond csak az, hogy ezek valami megnyúló huzalokkal operálnak, azokat kellene előfeszíteni asszem. Ez biztos nem egyszerű. Gondolom én. A legjobb lenne egy-egy érzékelő, ami programozható ill. a beállított értékeknek megfelelően ő is tud másokat vezérelni. Pl. a fenti példánál maradva, fokozatosan nyit egy zsalut a falon...
Mindkettő áramló levegő. Ugyanúgy viselkedik. Mindegy eltértünk a tárgytól. Az én problémás szobám esetében hátul nem mozogna eléggé a levegő, de nem is ez volt a kérdés. Ez egy 6x4-es szoba, az egyik rövid oldalon az ablak, a másik rövid oldalon a penész, az ablak mellett az ajtó. Ezért akarok oda hátulra radiátort tenni és esetleg a befújást is (ha lesz) oda koncentrálni.
Ellenben ezt írtad: "Egy példa: 3x3-as kisszoba, 2 külső határoló fallal, az egyiknél középvonalban elhelyezett ablakkal. A két fal találkozásánál hőhíd. Vele átlósan, a szoba másik sarkában a beltéri ajtó. Az első gond ott kezdődik, hogy a szoba levegőjének páratartalma és a nedves falrész közvetlen közelében mért páratartalom eltérő. De tegyük fel, hogy a ház távolabbi pontján beépített elszívó szépen dolgozik, a szoba ablakán lévő légbeejtőn érkező hideg levegő pedig az ajtó résén keresztül megindul az elszívó irányába. A kérdés, hogy ebben az esetben milyen légáramlattal lehet számolni a szoba sarkában kialakult hőhíd közvetlen közelében (?)." Ez korántsem annyira problémás, mint az enyém. A levegő mozogni fog a sarokban (közelében van az ablak), de azt valóban nem tudjuk mennyire. Amíg ki nem próbáljuk.:D
Ja értem már, ami belül látszik a két üveg között? Amivel össze van ragasztva lényegében? Szerintem az nem okoz akkora gondot. Legalábbis nálunk nem az a legnagyobb gond.:D Nekünk a dupla üvegbetét gumiba van ágyazva, úgy megy a keretbe. Az a fém gyakorlatilag se kifelé se befelé nem ér az alu profilhoz. Ha hozzáérne, az valóban gond lenne. Ill. mivel nálunk az egész keret kinn és benn között lényegében egy fémdarab, így itt észre sem lehetne venni ezt a rontást.:D
Nem látom jól a képen, az egész párás vagy csak körben a szélei? Gondolom ez nálad műanyag keret, tehát amiatt nem lehet a széle, akkor ha csak a széle párás, akkor az valóban nagyrészt ennek a fém hővezetőnek róható fel. Nálunk a keret párásodik először, aztán körben az ablak, majd az egész tábla. Ha kinn 0 fok van, a keret benn 2 fokos mondjuk. Most fordítva van, kisütött a nap. A keret kívül 30 fokos, belül 28, de másodpercenként változni szokott (belül is!), ahogy elbújik/előjön a nap a felhők mögül.:D Vagyis inkább:(
Igen tudom, de ugyanarra vonatkozott mindkettő szám. Az üvegezett részre. 12x-es javulás! Régen nem volt akkora jelentősége, hogy az keret vagy üveg, mert mindkettő rossz volt. Az üveg is sokat javult, a keret is, de még mindig jobb az üveg, a keret ront rajta. Résszellőző nélkül is.:D Összességében azért nagyot változott a világ. Ja de mi is volt a kérdés? Van-e értelme 2-3 rétegnek meg gáztöltésnek egyebeknek. Persze hogy van. Bármelyik elemét javítjuk a szigetelésnek, összesen is jobbak leszünk. Minden, hogy az a veszteség filtrációs, üvegezés, keret, fal, bármi. A 2-3 réteg közötti különbséget én nem mértem. Hogy elenyésző-e, nem tudom. Van, aki szerint nem. A vegyes topikban van valaki, aki csak "ráragasztatott" egy 3. réteget és azt tapasztalta, hogy az addig párásodó üveg nem párásodott ill. nem sugározta annyira a hideget. Ez utóbbi mondjuk elég szubjektív. ha más változás nem volt a párásodás azért elég objektív mérce ebben az esetben. Ha érdekel részletesebben, keress rá. 42tibcsi a nick.
Ja, bizonyára jobb a komplex VOC. Itt egyelőre a penészre gyúrunk ill. az attól való mentesülésre, ezért a páratartalom is elég jó iránymutató. Ez nem jelenti azt, hogy nincs jobb és tökéletesebb megoldás. Ha sok a pára, szellőztetni kell*. Ennyi. Ha papír szerint működne az a szabályozó, elég lenne így, de úgy tapasztaltad neked nem hozza, amit ígért. Bizonyára így van.
*Hehe vagy mégsem? Írtam már a 15fok/95% kinti, 21fok/75% benti levegőről. Szellőztettem, lett benn 20fok/70%. Akkor most mi van? Nem segít a szellőztetés? Ki hibázik? Senki, de a szellőztetés csak hűt egy idő után és nem szárít. Ez a dolog fizikája. Egy komplex rendszernek ezt is figyelnie kellene. Ha nyomatom a szellőzést és egy idő után már csak a hőfok esik benn a páratartalom már nem változik, le kell állni. A pára miatti szellőztetéssel. Az egésséges légcsere miatti minimumot megtartva. Pl. ha a rendszernek 2 fokozata van ugye.