Nem lényeges, hogy kinek van igaza, nem arról van szó. Arról van szó, hogy a probléma (penészes fal) leküzdésére nincs általános recept. Sokféle ház van és sokféle megoldással igyekszünk úrrá lenni a nehézségeken. A legtöbb megoldás jó valamiben, de amellett hátrányai is vannak. Ezeket gondoljuk itt végig, hátha kijön valami okosság belőle.
A levegő most sem rossz, bár néha párásnak érződik (az is), de legalább melegebbnek is.:D Valamennyi rés most is van itt-ott, meg a kandalló is mozgatja rendesen a levegőt. Mondjuk nem ég sokat (egyelőre napi 4óra (8-9kg fa)), de ha nagyon hideg lesz, akkor megy majd 16-18 órát max, de nem végig max levegőszállítással. Nem tudom az mennyi légcsere (mérni nem tudom és számolni sem), de nem kevés.
Legújabb tervemhez mit szólsz? 3063-ban van leírva a rajz alatt. Annyiban továbbgondoltam még, hogy a rekuperátor lenne az A terv, de lehet, hogy B szakaszként, a fal másik oldalára szerelnék egy radiátort, aminek az aljához egy idommal vezetném be az előmelegített levegőt, így az tovább melegedhetne és úgy kerülne végül szárazon és dög melegen a szoba légterébe. Ha a rekuperátor nem is valósulna meg (most még nem tudom hogyan kéne építeni), a radiátor fűtene a külső felületeivel, ezért besegítene az alul méretezett fűtésű szobába így is, úgy is. A B terv nehézsége, hogy oda kell vinnem a fűtővizet, oda kell csöveznem a levegőt (átfúrni a 30cm kőfalat és levinni 2m magasról a padló szintre). Legalább plusz radiátorom az már van.:D
Ha lesz rekup, ha nem, azért az is kérdés, hogy venti mennyi fog kelleni? 1 erős, aki elszív? Ez tolná ki a levegőt az egyik csövön és a másikon jönne be, át a másik szobába, ajtókon vissza. Vagy kell a be ágra egy és a vissza ágra még egy. Zavaró, hogy egyelőre látok egyszerű ventiket 3-5e Ft áron, meg Limodor szintűeket 50-80e áron és nem tudom nekem megtenné-e 2 olcsó az 1 drága helyett. Vagy drága kell? Ráadásul kettő?:D Tudom, hogy a drága jobb, de ennyivel?