A Kósát én is nagyon megszerettem. Hatalmas növekedési erélye van,tehát zöldmunka igényes. Ezt úgy oldotam meg,hogy lugast nevelet belőle.így legalább futhat kedvére és a lisztharmat sem kárositja annyira.
A Melinda egy külön fejezet a gyűjteményembe. Abasárról rendeltem évekkel ezelőtt és ez a szezon lessz számára az utolsó,hacsak meg nem mutatja az igazi arcát.Ezidáig csupán nagyon kis fürtöket nevelt amelyek mégám ízetlenek is voltak. Óriás fürtű szőlőnek reklámozzák ennek ellenére az én tapasztalatom az,hogy vagy félresikerült az oltás vagy átverés és reklám az egész dolog.
A Fanny az egyik legízletesebb szőlőm volt. Roppanó,kemény állagú,enyhén muskotályos szóval hamar a család kedvencévé vált. Azért irtam múlt időben mivel ezen az éven nem hajtott ki egyszerűen kipusztult. A fagyállóságával nem lehetett baj,mert a tavalyi minuszoktól amelyek felénk voltak (-15) már átvészelt két és három évvel ezelőtt -22-őt is és a töve is takarásban volt. A szomszédai a Helikon szépe egyik oldalról és a Vosztorg a másik oldalról sértetlenek maradtak. Viszont már pótoltam két hete.
A Lidit 2009-ben ültettem és 2011 nagyon száraz őszén átültettem a szőlőmből haza a kertbe. Nagyon megviselte ez a herce - hurca,mert még nem termett,de már szép vastag veszőket növesztett. Esetleg jövőre jelemzem a termést.