Hát alapból a természetben csak április körül melegszik fel annyira a talaj, hogy rügyfakadás legyen. A szőlő biológiai 0 foka a +10 fok. Legalább ilyen meleg kell, hogy rügyfakadás legyen.
Ezt tudod előrehozni, ha meleg helyen tartod a szőlőt. De január 9-e (+ pár nap lehet) előtt mély nyugalmi állapotban van a szőlő, ezért nem fog a rügy fakadni melegen sem.
Hogy az az 1-2 fok mennyire jelentős, ezt nem tudom. Én inkább hidegebb helyen tartanám, 0-2 fokos helyen. Ha pedig a korai hajtatást szeretnéd, akkor mindenképpen napos helyre tedd, mert a levél felnyurgul a sötétbe.
Nekem tavaly a rizling alacsony pára mellett (szoba, tél, fűtés, 30-40% pára körül), kihajtott. Bár az a tűző napon is kihajt...
Kimondottan nem muszáj locsolni, elég ha nedves helyen van, ahol kellő magas a pára. Teheted nedves faforgácsba, (ekkor gombaölős fürdőről érdemes gondoskodni), vagy homokba, amelyet előzetesen megnedvesítesz. Nem kell hogy sár legyen, elég ha nedves a talaj. Ha egy fűtetlen helyiségbe rakod, akkor már jó eséllyel nem fog kiszáradni!