Petya79 Creative Commons License 2014.11.17 0 0 3060

Bocs, de nem bírom ki szó nélkül: én is halmozom a betűkupacokat, de ezek meg sem közelítik a Te betűtömbjeid. :-)

"Mármint, hogy működik-e a központi szellőztető? Hogy az egész lakást átszellőzteti-e? Ha jól megvan csinálva, akkor ez egy nyilvánvaló dolog. Ebben hinni sem kell. Miért ne működne? ..."
A szellőztetés tényét én sem kérdőjelezem meg. Más kérdés, hogy nem sok értelmét látom annak a megoldásnak, hogy egy tökéletesen záródó ablaknál, az "automatizálás" érdekében "kivágott résekkel" növeljem a filtrációs veszteséget.

"...Az viszont itt is kérdés, hogy a problémát megoldaná-e?"
Erre már többször is igyekeztem célozni, már ami a hőhidat vagy a vizesedést illeti. Egy példa: 3x3-as kisszoba, 2 külső határoló fallal, az egyiknél középvonalban elhelyezett ablakkal. A két fal találkozásánál hőhíd. Vele átlósan, a szoba másik sarkában a beltéri ajtó. Az első gond ott kezdődik, hogy a szoba levegőjének páratartalma és a nedves falrész közvetlen közelében mért páratartalom eltérő. De tegyük fel, hogy a ház távolabbi pontján beépített elszívó  szépen dolgozik, a szoba ablakán lévő légbeejtőn érkező hideg levegő pedig az ajtó résén keresztül megindul az elszívó irányába. A kérdés, hogy ebben az esetben milyen légáramlattal lehet számolni a szoba sarkában kialakult hőhíd közvetlen közelében (?).

"A kandallónak elég a mostani rés mennyiség (a beáramló levegő). Ezt tudjuk. Elég lenne-e a ventivel együtt?"
Gyanítom, hogy nem. Nálunk a gáztűzhely miatt kellett 2 nyílászáróba helyezett légbeejtőt felszerelni. A nem létező kandallónk miatt viszont (van kéményünk, de nem használjuk) addig nem kaptuk meg a házra az engedélyt, amíg egy nagyobb léghozamú fali légbeejtőt be nem építtettünk.

"Szerinted 50% kellhet? Ha jól emlékszem, a leghidegebb pontok a falon (most a hülye alu ablaktól tekintsünk el), olyan 13 fokig mentek le tavaly."
Nálam szerencsére nincs gond a falakkal, de az ablakok alu távtartója körüli párásodás baromi idegesítő (főleg a kétszányú erkélyajtónál).
A magyarázat:

Valószínűleg nem is lenne szükségem termoplasztikus távtartókra, már az acél távtartókkal is nagy eséllyel elkerülhetném a páralecsapódást. Ennyit jelent másfél fok különbség az acél javára. :-/

"A résszellőzőt legalább lehet kézzel a minimumján rögzíteni (ha nagy a szél), de az általam létrehozott lyukakat nem tudom befogni."
Ez így van. Csak míg a régi ablakok esetében elfogadod azt a tényt, hogy "szökik a meleg", addig egy új nyílászárónál a tökéletes légzárás lenne az elvárás. Hiszen pont amiatt cseréli le, költ rá százezreket valaki, hogy csökkentse a fűtésköltségeit. Van aki egyenesen háromrétegű üvegezést választ (az most mellékes, hogy ennek van-e létjogosultsága). Mi értelme egy ilyen nyílászáróra "réseket vágni"?

"Tudom igen, de ezt nem érzem olyan nagy gondnak. 5-10m3-ről van szó óránként nyomástól/nyomáskülönbségtől függően (10 ill. 40Pa)."
Na igen, 35-40%-os páratartalom mellett! És 55%-os páratartalom esetén? :-) Nézd meg a jelleggörbéket...

"Amúgy jól elrágódunk rajta, de még nem is írtad, mit tanácsolsz egyébként, mi lenne a jó megoldás?"

Semmit, mert mások az igényeink, és a párásodás oka is lakásonként eltérő. A hőhidakat, vizesedést mindenesetre célszerűbb inkább megszüntetni, ha az kivitelezhető. Erre a páramentesítő, és a szellőztető rendszer önmagában alkalmatlan.
A friss levegő pótlására meg kinek mi. Attól függ, mik az igényeid. A rekuperátor vagy az egyhelyiséges hőcserélők lennének a legalkalmasabbak, ahol nagyobb hőveszteség nélkül lehetne szellőztetni. Ha megtehetném, vennék is. Főleg úgy, ha a megtakarítással vissza is hozná az árát. De egyelőre pénzem sincs rá, illetve valószínűleg nem is térülne meg az ára, így annyira azért nem érzem a hiányát. Az 1 éves gázfogyasztásunk (fűtés, tusolás, főzés együttvéve) 650m3 volt. Így aztán... A szellőztetést meg egyszerűen meg tudom oldani így is.

"Parafa? Miért pont az? Igaz majdnem olyan jó szigetelő, mint az XPS, árban nem tudom hol van hozzá képest. Mondjuk kulturáltabban nézne ki natúr is. Lehet ezért ajánlod."
Az XPS minimális vastagsága 2 cm, a parafáé meg mindössze 2-3 milliméter. Így majdnem olyan, mintha közvetlenül a falra toltad volna a szekrényt.
A natúr (felületkezelés nélküli) parafa páraáteresztő tulajdonságú, és nem penészedik.
De továbbra is azt mondom, hogy nem ez a jó megoldás. Csak ha már mindenképp falra akarod tolni a szekrényt, akkor én ilyesmibe gondolkodnék...

"Biztos vagy benne, hogy szigeteletlen volt? A panel szendvicses szerkezetű, van benn szigetelés."
Helyesen: "volt bent szigetelés". :-)

"Nem szilikagél golyókra gondolsz?"
De igen, arra! Hülyeséget írtam. :-)

"Azt értem, hogy távtartó meg benne granulátum, de hogyan működik?"
Bár a cikk nem emiatt született, ennek ellenére itt megtalálod a választ: http://www.szilank.hu/sites/default/files/editor/MOL-SZIL.pdf
Az a mennyiségű granulátum, amit a távtartóba töltenek, a gyártás során bennmaradt pára megkötésére elegendő kell legyen.

Előzmény: sur5al (3058)