Parafa? Miért pont az? Igaz majdnem olyan jó szigetelő, mint az XPS, árban nem tudom hol van hozzá képest. Mondjuk kulturáltabban nézne ki natúr is. Lehet ezért ajánlod. Megfontolom.
Biztos vagy benne, hogy szigeteletlen volt? A panel szendvicses szerkezetű, van benn szigetelés. Persze hézagok is vannak.:D Igen tudom, észvesztő pazarlás ment ott. Ill. megy még mindig ezekben a rendszerekben. A pára valóban nem volt gond, ez igaz. Javasolták már az emelést, de nem egyszerű ez sem, írtam miért. Valamit azért próbálok lépni erre is.
Amit használunk, azt nem zárom le. Arra utaltam, hogy van olyan is, amit nem használunk, tök hideg (13 fok) és nincs benne penész. Az le van zárva, nem mászkálunk be. Tehát a hideg (és száraz) levegő mellett nincs penész. Ez csak arra példa, hogy ha egy problémás falrészt nem melegítek, de a levegőtől is elzárom, akkor ott nem lesz páralecsapódás és penész. Ez az elmélet. Erre csináltam egy próbát az ablakkal lényegében. Ha száraz levegőt zártam volna a fólia mögé, nem kellene tartanom a penésztől ott. Lényegében a parafával pont ezt javaslod. Elszigetelem a levegőt a falfelülettől, így nem lesz ott gond a párával. A parafa mondjuk tetszik, mert a hideg pontokat hőtechnikailag is elválasztja a hasznos, fűtött tértől és talán nem is csúnya. Mondjuk légmentesen kell zárnia, mert különben sanyi. Ha csak fóliát tennék a falra (légmentesen), akkor a fólián lenne lecsapódás persze, ami le is folyna.
Szilikon golyókat? A fólia és az ablak közé? Minek? Nem szilikagél golyókra gondolsz? Amit a drága elektronikai cuccok dobozába szoktak tenni? Azért az egészen más anyag, bár hasonló a neve valóban. Abból beszórhatnék a közébe egy marékkal valóban. Pont van is itthon valamennyi. Kösz az ötletet!
A plusz üvegről is hallottam már, egy másik topikban az egyik olvtárs meg is csináltatta a 2 rétegű ablakaira ragasztatott még 1 réteget. Ha jól emlékszem, légrés nélkül csinálták neki és így is jobb lett jelentősen. Szerencsére nekünk csak ez az egy ablak ilyen vacak, itt legalább tudok kísérletezni, a többi dupla és kamrás.
Azt értem, hogy távtartó meg benne granulátum, de hogyan működik? Ha szűr, akkor csak 1 irányba engedi a párát (kifelé)? Ha felveszi, mint a só, akkor viszont ki is akar majd onnan folyni, utána meg pótolni kell. A szilikagél is jó, de korlátos a párafelvevő képessége. Ha telítődik, nem csinál semmit. Jó esetben. Vagy visszaadja, ami kapott?:D