sur5al Creative Commons License 2014.11.16 0 0 3056

Nem is azért írtam mert ezt bárki állította volna, de ha melegítjük a falat akár direkt, akár úgy, hogy nem hagyjuk lehűlni (szigetelés vagy belső hőmérséklet emelése) az is segít a penészedést megakadályozni. Csak azt szögeztem le, hogy egyik, általam fontolóra vett megoldás sem csinál ilyet. A hőtároló tömeg nem nagyon érdekel most, mert egyrészt van belőle rengeteg, másrészt azok a részek konkrétan hőhidak, tehát azt azért melegíteni, hogy nekem hőt tároljon nagy butaságnak tűnik.

Persze, értem én, hogy nincs garancia, de páratartalom csökkentése azért közelebb visz a célomhoz. Egy ilyen gép jó lehet erre. Hogy le tudja-e vinni odáig, ahol már a hőhíd sem lesz problémás, na ez korántsem biztos. Ez nem derül ki próba nélkül, úgy gondolom.

Mármint, hogy működik-e a központi szellőztető? Hogy az egész lakást átszellőzteti-e? Ha jól megvan csinálva, akkor ez egy nyilvánvaló dolog. Ebben hinni sem kell. Miért ne működne? Az viszont itt is kérdés, hogy a problémát megoldaná-e? Biztosan be kell szépen hangolni, rések, távolságok, mi van, ha csukva vannak az ajtók stb. Nem is ez a gond. Ha sok ilyen nap van, mint a héten, akkor a szellőztetés maga nem megoldás a részletezett okok miatt (kinn is nagyon párás a levegő, ha beviszem felmelegítve sem lesz elég száraz).

Válaszoltam rá. A penészedés egyik oka, hogy a lakás levegője túl párás. Ha ezt megoldja (kiviszi a párásat, behozza a szárazat), akkor ezt az okot megszüntette, nem? Amikor működik a választott eljárás, akkor nem áll fenn az ok, tehát megszűnt oknak lenni. Ez egyébként mindkettő megoldásra igaz. A szellőztetés univerzálisabb és egyébként is kellene, bár valamennyi már most is van, amikor megy a kandalló, a páramentesítő lokális és nem használnánk, ha nem lenne szükséges. De ezt már leírtam szerintem.

Nem volt az huzatos, csak nekem úgy tűnt, nem zár jól. Ne a régi, elvetemedett, sokszor megázott fa ablakok ujjnyi réseire gondolj. Az alumínium nem vetemedik. Csak a gyári illesztési hézagok tűntek soknak. Azt gondoltam az a cél, hogy légmentesen zárjuk a belső teret. Ez valamennyire igaz is, de csak akkor, ha gondoskodunk a mesterséges és automatikus szellőztetésről.

Igen, igazad van a fürdő ajtaja akár nyitva is maradhat, vagy vágok egy lyukat fölé a közfalba nem nagy ügy. 10-es fal csak. Ha viszont nem hozok létre réseket a belépő levegőnek (mivel elég jól zárnak most az ablakok), akkor ez a csőventi nem képes akkora szívóerővel fellépni, ami szükséges, így a szállítási paraméterben egyébként rengeteg 240m3/h nagyon-nagyon messze lesz (ez még nem baj), cserébe legalább hangos és fogyaszt is. A kandallónak elég a mostani rés mennyiség (a beáramló levegő). Ezt tudjuk. Elég lenne-e a ventivel együtt? 3 eset van. Vagy a venti csak küszködik a kandalló vígan lobog vagy mindkettő küszködik vagy mindkettő vígan szívja a lakás levegőjét, ami pótlódik a réseken frissel. Ideális esetben szárazabbal, de sajnos hidegebbel. A páraelszívóból azt láttam, hogy nem elég hatékony, ha nincs neki betáp nyitva. Az mókuskerekes, ha jól emlékszem, ennek ellenére megakad.

Igen, durva ez az alu ablak. Apósom a Metalonál dolgozott, sok fémet látott már, meg sok ablakot fémből, de nem hitte el, hogy ebben egy deka szigetelés nincs. Semmi. Közvetlen fém kontakt. Viszont szép arany színű!:D

Szerinted 50% kellhet? Ha jól emlékszem, a leghidegebb pontok a falon (most a hülye alu ablaktól tekintsünk el), olyan 13 fokig mentek le tavaly. Persze nem volt túl hideg. Akkor a 12 fokos harmatpont már jó lehet. 12 fokos harmatpont 20 fokon 60%-nál van, tehát ott már éppen nyerőben lennénk. Ha hidegebb lesz a fal, akkor cumi. Az 50% azért adna biztonsági tartalékot, de elég elérhetetlennek tűnik, igazad van.

A levegő hőmérsékletének növelése biztosan jó megoldás, mert ugyanabba az irányba megy, mint a fenti. A melegebb levegő több párát képes felvenni és megtartani. Sőt! A falmelegítős gondolatmenetedből kiindulva, még a hideg pontokat is melegebben tartaná. Csakhogy. 20-22 helyett 25-26 fok az elég nagy lépés. Komfortban és költségben is. Meg aztán ez is közel megvalósíthatatlan egy olyan radiátorral, ami 1400W-ot ad le, míg a szoba hőigénye akár 1915W is lehet. Ez mondjuk a tervezési min., tehát -2 kinn, 20 benn, azaz 22 fokos hőlépcső esetén. Arról nem beszélve, hogy az itteni általában 18 fokos lakásokhoz képest már a 20-22 is jelentősen több, amit mi mondjuk szeretünk, az olaszoknak ez túl meleg, a magyaroknak túl hideg.

Nem, a hőhíd szigetelése nem egyszerű, főleg így, hogy nem is akarok rá költeni, nem az enyém a ház. Ha az enyém lenne, megcsinálnám. Belülről. Légzáróan.

Tudom igen, de ezt nem érzem olyan nagy gondnak. 5-10m3-ről van szó óránként nyomástól/nyomáskülönbségtől függően (10 ill. 40Pa). Ezek az ablakok sosem zárnak 100%-ban, mint a korszerű műanyagok. Ha van is rés rajtuk, akár a résszellőző miatt, akár mert én csak visszarontom őket, a szélnyomás vagy az erős venti szívóhatás esetét kivéve nem lesz nagy áramlás azokon a keresztmetszeteken. Pár m3 óránként az sok? A résszellőzőt legalább lehet kézzel a minimumján rögzíteni (ha nagy a szél), de az általam létrehozott lyukakat nem tudom befogni. Mondjuk legalább az ablak előtt van egy rácsos spaletta, az behajtva foghat valami, cserébe jó sötétet csinál.:D

Nem egyszerű ez az ügy. Amúgy jól elrágódunk rajta, de még nem is írtad, mit tanácsolsz egyébként, mi lenne a jó megoldás?

Előzmény: Petya79 (3050)