pintjano Creative Commons License 2014.11.16 0 0 887

"az utobbi 15 év nem  az átlagos nagy könyv  szerint meg írt időjárása volt,"

Az ember ront az időjáráson ez kétségtelen, de nem csak ez...

A 60-70-es években ha jött egy felhő esett az eső--nyáron-- s utána hétrét sütött a nap.

Ez ajándék volt, amivel éltünk jól, vagy rosszul, de ez már csak nosztalgia nekem is. Az a normális ami most van--- hol igy, hol úgy--- kontinentális.

A középkorban volt --nagy földrajzi felfedezések idején volt ilyen ajándék-- s hogy mikor lesz ismét, ha lesz egyáltalán ki tudja? Ezen az oldalon lehet az ábrán látni: http://www.met.hu/eghajlat/fold_eghajlata/foldtorteneti_korok_eghajlata/

S itt  a Vikingek idejében:http://www.met.hu/eghajlat/fold_eghajlata/elmult_evezred_eghajlata/

Ez ellen, ami most van, nem lehet semmit tenni, legfeljebb rontani. Alkalmazkodni kell, ezt próbálom... Egyébként ha visszagondolnak idősebbek, akkor nyomon követhető. Akkor kezdtek fóliázni, amikor kezdett kiszámithatatlanná válni a tavasz, s mikor hagyta abba a többség, amikor még szélsőségesebb lett, de sajnos ez van.

Nem véletlen, hogy a szőlő közé sok mást is ültettek régen... valami legalább legyen.

Soproniak babot--persze nem csak ezért-- máshol sok gyümölcsfát. Különleges adottságú helyeken--pl Tokaj-- az más. Csakhát az ajándék időszaknak megvan az ára. A legjobb- legbiztosabb helyekről --hegytető-- lejöttek s a laposon ültettek szőlőt.

Valamikor minden faluban --domb és hegyvidék- oda ültették a  szőlőt, ahol más nem termett (a száraz déli oldalba vagy tetőre) de az sok munka... nem folytatom, mindeki tudja, de mikor áll vissza a régi logika szerint bevált???

Örvendetes, hogy sokan szeretik a szőlőt s hogy mondjak valamit amit mindehol lehet hasznositani (nem én találtam ki a Prohászka könyvben olvastam) a fal tövébe ültetett szőlő mindenhol-hazánkban-- megterem. Azóta próbálkozom vele, s micsoda különbség!!!

S örülök, hogy ezen az oldalon sok mindent meg lehet osztani.

üdv PJ

Előzmény: Kramcsák István (885)