"Egyik eljárás sem melegíti a falat..."
Ezt nem is állította senki. De gondolom télen Te is fűtöd a lakóteredet. És itt jönne a képbe a fal, mint hőtároló tömeg. Ezért nem jó megoldás, ha egy szekrényt rátolsz a falra.
"A páramentesítő leginkább az adott helységben hatásos, ha össze is nyitsz néhányat, akkor is korlátos a teljesítménye, egy egyszerű gép nem fogja a ház minden zegzugát szárazon tartani."
Ha hőhídról van szó, akkor nincs olyan készülék, ami 100%-os garanciát nyújtana páralecsapódás a elkerülésére. És akkor a vizesedésről még nem is esett szó.
"Mi van a központi szellőztetővel? Mivel az egész lakásban átmozgatja a levegőt, ezért egy globálisabb megoldás keletkezik általa."
Ha Te hiszel ebben, és valami csoda folytán még működik is a dolog, én annak csak örülök. És ezt komolyan mondom.
"A megszüntetés, mint eljárás jósága jobb, általánosabb, univerzálisabb. A végén vagy megszünteti vagy nem, vagy csak próbálja és nem sikerül, de maga a folyamat a lényeg."
Arra még mindig nem válaszoltál, hogy hogyan tudná megszüntetni a kiváltó okot (?)...
"Egy olyan rutinnal operál, ami egyébként is szükséges az egészséges életkörülmények kialakításához. Ez a megfelelő szellőzés, légcsere biztosítása."
Mi is volt a kiinduló pont? Ezt írtad:
"Annyit tettem, hogy a nagyon huzatos ablakokat tömítő szivacs csíkkal "megjavítottam", nem huzatos már, de ezzel a szellőzésen is rontottam nyilván."
Tehát volt egy huzatos ablakod. Most - a lehetőségekhez képest - leszigetelted a réseket, majd ezután kialakítanál egy rést a légbeejtőknek. A kérdésem: mi volt az elsődleges oka annak, hogy kijavítottad a huzatos ablakokat?
"Ha nem tud rendesen szívni (fürdő ajtó csukva, csak rések vannak a belépési pontokon az ablakoknál), nem lesz meg a 240m3/h, ami mondjuk elég sok is lenne."
Na de mennyibe tart egy nagyobb rést vágni vagy szellőzőrácsot beépíteni a fürdőszoba ajtajába?
"Kamrák vannak benne, de a külső és belső között fémes kapcsolat van hővezetésben meglehetősen jó alumíniumból."
Akkor nyilván megtapasztaltad már, hogy milyen kiváló hővezető az alumínium.
Erre én is rájöttem már, amikor nagyobb hidegekben, a lakás 53-55%-os páratartalma mellett reggelente gyönyörű páralecsapódás fogadott az alumínium távtarók vonalában.
És ezen a példán keresztül rá is térnék a hőhíd okozta páralecsapódás megoldására, amit javasoltál:
"1. csökkentem a páratartalmat"
50% alá kellene vinni, ami a gyakorlatban nem megoldható.
"2. növelem a levegő hőmérsékletét"
Biztos, hogy ez lesz a jó megoldás?
"3. szigetelem a hőhidat"
Ha az olyan egyszerű lenne...
"Eddig azt gondoltam, hogy meg kell szüntetni az ablak résein befújó szelet, hiszen ott jön be a hideg, amit utálunk, most meg kiderül, hogy nem is.:D"
Akkor kapisgálod a lényeget...
"Bár az való igaz, hogy a "lyukakat fúrok az ablakra" és "beszerelek az ablakba néhány pára vezérelt nyitású résszellőzőt" egyáltalán nem azonos eljárás. Az utóbbi jobban operál:D"
De ugye azt is tudod, hogy a higroszabályozású légbeejtők a gyakorlatban soha sem zárnak teljesen?