Kramcsák István Creative Commons License 2014.11.16 0 0 885

pinjano, én  ahogy írtam is eltudom fogadni mások általam eltérő véleményét, már csak azért is mert az utobbi 15 év nem  az átlagos nagy könyv  szerint meg írt időjárása volt, gondolom nem kell tovább magyarázni.de az hogy 2-3 évre érje el a gyökér a trágyát, ez kivágta a biztosítékot. gyerek koromban  ligarléroztak tokajhegyalján, ez azt jelenti kb 80cm széles és  ilyen mély árkot ástak a parcella teljes széleségében és át forgatták a talajt a fenti humusz mindig ment alulra,. lakott mádon egy nagy doktor/kandidátus/ geologus , ő kutatta meg hegyalja ásvány kincseit, kiváncsi volt  hogy nálunk miért nő meg a szőlő akkár 6 métert is, míg az alföldön karóig ha nő.  egy kamionnyi hegyaljai földet vitt az alföldre és abba ültette a szőlőt, az eredmény az lett míg a gyökér a hegyaljai föld böl  nem ér túl addig itt is több méteresre nőt a vesző, a többi paramétereket nem ismerem, /itt meg kell ismerni a youtube- és van a parlag kultúrárol " videó mely mélyebb öszefügést tár fel az élővilágról./ régebben  oltványoztam , most is van  magról kelt csemetém és az a tapasztalatom hogy a növény gyökérzete 2 szeres hosszú ,a fenti hajtással szemben. akkor már ha "juhos szerint 2-3 évre érje el a gyökér a trágyát "/ hány métere kell le ásni???? nonszensz!!!ez nem a topic -ba való vélemény... nem írtad,  ezt a messzes talajt az előzőekben , így már más a leányzó fekvése ahogy mifelénk mondják.!!!! a válaszban írtam a körülményekkel kapcsolatban .A szőlő kultúra ott terjedt el ahol a hegyrendszerek vonulnak, tudni illik ott  olyan feszültségek vannak a térségben/  a föld gyűrődése következtében , ami élteti a szőlőt. az ásványi  tartalom/foszfor kálium, stb huszadlagos.  jártam horváth országban egy 800 méter magas fensíkon ahol olivát ültettek , gyémánt fúrókkal lefurtak és abba szikla  porjába ültették az olivát  folyamatos öntözéssel nagyon szép ültettvényt hoztak létre ,én már láttam a termés hozamott is, sokunknak el állt a lélegzetünk , a szőlő ugyan ezt produkálja ,itt is mióta jönnek ezek a hirtelen nagy essők , az egyik hegyoldalt úgy lemosta a hirtelen jött  sok eső ,hogy a termőföldet elmosva láttuk a valóságot,  ott állt a  tőke kőzet repedéseiben érdekes módon megtalálva az útját a gyökér.!!!  / nem beszélve arról hogy szakemberek szerint , a növény annyira inteligens , hogy van neki robantássos tecnologiája!!  így is tud haladni a víz után.!

Előzmény: pintjano (879)