Te olvasol is vagy csak írsz?:DDD
Nálatok. Itt a levegő iszonyat párás. Most különösen, de általában is párás. Írtam, hogy jelenleg 95% páratartalom és 15 fok van kinn. Ha ezt beviszem (ezt tettem tegnap), akkor lesz 20 fokos 70%-os levegőm benn. Ez magasnak tűnik? Az is. De szellőzéssel jelenleg nem lehet lejjebb vinni. Idáig tiszta, igaz? Ez most nem gond, mert nincs hideg, a hőhidas rész is csak 18-19 fokos. Nincs gond még a páralecsapódással és a penésszel.
Nem gázzal fűtök, hanem fával, az áram is drágább itt, tehát a becslésed még igazabb lehet majd. Ha kinn szárazabb lesz a levegő.:D Tehát a szellőztetés mellett még egy pont.
A szigetelést könnyen el tudom rontani, bár az a szoba így is elég hideg. Írtam a radiátorról előbb. Alulméretezett.
A szellőztetéssel egyetértek, bár a család már azt is nehezen viseli, hogy naponta 2x full átszellőztetem a házat. Valami olyan kellene, ami nem ennyire drasztikus, csendes, hatékony, elég az egészséges légcseréhez és a páramentesítéshez. Mondjuk most, ha egész nap nyitva lenne minden, az sem segítene, de tegyük fel, hogy ez extrémitás és javulni fog a szellőztetés hatásfoka. Milyen ventit javasolsz? Eddig WC csőventi (100-as, 7 lapátos, fojtás nélkül 240m3/h, 20W ilyesmi) volt, állítólag az nem való oda, mert egy függőleges csövön kell kitolni a levegőt. Meg könnyen vissza is fogható a szállítása. Tönkrement, most kellene valami. Vegyek profit vagy egy hasonló egyszerű is jó, ez a kérdés. Vagy valami a kettő között? Miért olyan jó az a Limodor? Azért mert nem axiális?
Valamint az is kérdés, hogy megúszom-e a higrós beeresztőket ha páratartalom függvényében rontom el az ablakok szigetelését?:D