Többeteknek volt problémája Liebherr hűtőkkel (biofresh jegesedés, magas hőmérséklet, stb.) illetve a kihívott Mekk mesterekkel pl. 1199 és 1200-as hozzászólás. A hibák nagy része két dologra vezethető vissza: nem zár jól az ajtó vagy elromlott az egyik hőmérsékletmérő szenzor. Az első esetet elég gyorsan ki lehet zárni még beépített hűtő esetén is, ahol nem látni a szigetelést: egy papírdarabot kell tenni oda, ahol az ajtószigetelés záródni fog, majd rácsukni az ajtót és kihúzni a papírt. Ha ellenállás nélkül jön ki, rosszul záródik az ajtó vagy a szigetelés tönkrement.
Nehezebb a helyzet, ha szenzorprobléma van, aminek sok tünete lehet. Leírom a megoldást a saját beépíthető IKB 3454-es hűtőmre, de ez a módszer könnyen adaptálható másikra is, ha már nem garanciális a készülék. Akinek nincs elektronikai ismerete, az ne lássom hozzá!
A szenzor típusa könnyen azonosítható az alábbi adatbázisból: http://shop.euras.com/geraetefinder.php?g7=3114768N . Az én hűtöm esetében egy szenzor 8655 Ft http://shop.euras.com/detailsseite.php?viewpicture=y&pic=5015407&ag=07_37&vgruppe=4829000000&partstr=IKB345420F&login=3114768N&thispage=&ger=true&modselect=359515 . Ezután megkerestem a neten a Service Manualt. Ezek a dokumentumok nem hűtőtípusonként, hanem hűtőcsaládokként léteznek. Ezért ne típusszámra keressetek! Az én esetemben ez volt a helyes verzió:
www.andico.com.au/serv2-pdf/l07200601si.pdf
A Service Manual több mindenre is jó volt: kiderült, hogy lehet könnyen szétszedni a hűtőt és hozzáférni a computerhez, illetve megadta a szenzor (ami valójában egy egyszerű NTC termisztor) karakterisztikáját. A termisztorok nem stabilak az örökkévalóságig, az ellenállásuk elmászhat az idők folyamán és ez okozza a bajt.
Ezek alapján könnyű helyettesítőt találn, pl.i:
http://hu.farnell.com/vishay-bc-components/ntcle100e3472jb0/thermistor-ntc/dp/1187027
114 Ft/db a 8855 helyett, igaz, a szép műanyag borítás hiányzik...
A www.fdh.hu be is hozza másnapra, akár 1 db-ot is.
Melyik szenzor hibás? A Service Manual alapján a Service Menu-be lépve kiiratható az összes szenzor által mért hőmérséklet, ami mind a Biofresh, mind a rendes hűtőtér esetén könnyen ellenőrizhető egy másik hőmérővel.
Az egyetlen kakukktojás az evaporation sensor, ami a hátlap alatt van eldugva és hol negatív, hol pozitív értékeket mutat attól függően, hogy éppen melyik fázisban van a hűtési folyamat.
A következő módszert használtam, ami a Service Menu ismerete nélkül is működik: a hűtőt áramtalanítva, mindhárom szenzort belógattam vezetékkel együtt (mindhárom szenzor könnyen leszedhető vagy bepattintható módon szerelt a hűtőtérben) egy pohár vízbe, hogy egy hőmérsékleten legyenek és ezért azonos ellenállásuknak kell(ene) lennie. A három vezeték a computernél egy helyen fut össze. Megmérve a három teljesen egyforma szenzor ellenállását rögtön kijött, hogy nálam az evaporation szenzor volt a problémás, ezért jegesedett hátul a légcsatorna, fagyott be a ventillátor és emelkedett a biofresh rész hőmérséklete.
Megoldás: a vezetéket elvágva a régi szenzor helyére beforrasztva az új termisztort (lábakat persze szigetelni kell!) minden úgy működik, mint új korában csak sok tízezer helyett 1xx Ft-ért.