Szia Diospyros!
Látom,te is bele bonyolódtál rendesen,mint én is 2 éve....
Láttam egy genetikai családfát a kákikról,ahol a tipo-kat 4 külön ágba sorolják,ezt a fajtát az olaszok nevezték így.Ugyanezen fajták más országokban másképp lehetnek megnevezve...Most a japán kutatások szerint 900 fajta van külön megnevezve,a genetikai kutatások szerint ez a tizede lehet valós marker-eltérések szempontjából.
De nem ez a mi legnagyobb káki-problémánk.
Ukrán,cseh,szlovák stb. kertészek szerint a fagytürésük jobb,ha D.virginiana-ra vannak oltva,az olaszok lótuszra oltják,még délebbre kákira.
Itt Magyarországon nagyon kevés kertész-webshop-os vállalja nyíltan,hogy virginiáná-ra oltja....
Megtudtam,hogy miért is.
A lótusz mag könnyen csírázik(a virginiana nem)az oltványok egyenletesen fejlődnek rajta(a virginiáná-n nem)minden fajtához jó a genetikai affinitása(a virginiánának nem)
De néhány előnye is van a virginiánának:jobb fagytűrést kölcsönöz az oltványnak,50%-al kevesebb víz igénye van azonos mennyiségű terméshez,a keményen-édes fajtákhoz jó az affinitása(a lótusznak rossz)
A virginiana alanyra oltás szeszélyes,lesz köztük amelyik nem támogatja a fajtát egyáltalán,lesz amelyik gyengén támogatja,és lessz,amelyiken erőteljesen nő az oltvány,na ezt az egyedet tartjuk majd meg magunknak!
Magos,vagy magnélküli?
Csak néhány fajtánál írják le a jobb termés kötődéshez a beporzást,a tápozott-öntözött termelők látszólag nem használnak porzókat.Namost,ha arra gondolsz,hogy a beporzástól függően édes fajták a fáról akár ehetőek lesznek,elkell szomorítsalak,nem tudod szétvállogatni...
Alapjáraton a káki 2-évente termő,a minden évben egyenletesen termők pont ezek,amiket itt nálunk megtalálsz,tipo,royo,vaniglia,ciocolattino,sharon(triumf) jiro,fuyu.
Tehát nem kell kínából exportálni igazán strapabíró kákit,itt magunk is előállíthatjuk...Itt a fórumon olvastam,hogy valaki 2 méteres alanyra oltott jiró-t,ami nem lótusz volt,(szerintem csakis virginiana lehetett)
és a jiró jó fagytürő lett tőle.Távlati tervemben van nekem is ez.
További jó olvasgatást,itt sok mindenről szokott szó lenni...