„Nem! Jézus nem elvetette, hanem betöltötte, azaz maradéktalanul eleget tett a törvénynek!”
Olvasd el a Hegyibeszédet.
„Jézus a törvényeskedő szemlélettel szemben a törvény valódi tartalmáról tanított.”
Igen, de nem a mózesi törvényről, hanem az isteni, kezdettől fogva valóról…
„Nem értelek! A Biblia elejétől végéig a kegyelemről beszél, igen, az Ószövetség is”
Az Ószöv csak Izraelnek adott kegyelemről beszél. Egyébként senki nem kap kegyelmet, aki a törvény, aki Jahve ellen vét.
„Ószövetségben sehol sem jelenik meg úgy az ítélet, hogy azzal párhuzamosan a kegyelem ki ne lenne hirdetve!”
3Móz 20:2,27 vagy 24:14,16 vagy 4M15:35 vagy 5M 13:10 17:5, stb, stb. Sokáig sorolhatnám. Sehol nincs kegyelem.
„…megjelent a bűn következtében a félelem,”
Ne butáskodj! Az ember félelme megakadájozza, hogy hülyeséget tegyen: Nem ugrik le a tizedikről, mert fél, hogy összetöri magát. Stb. A félelem az önvédelem egyik fajtája. Enélkül még a gyerekkort sem élnént túl.
„Hol a kegyelem? - kérdezheted. Hát nem volt-e maradék,…”
Kegyelem az, ha kiirtja az Isten az emberiséget? Maradék… Hmmm. Neked az kegyelem, ha a ma élő 7,5 milliárdból marad egy pár? (egy pár az kettő)
„..noha az ember szívének minden gondolata szüntelenül csak gonosz,”
Nem tudom mi okod lehet ilyen sötéten látni, de mások tele vannak jóindulattal, szeretettel, emberséggel, segíteni akarással. Nem ártana, ha esetleg ezt is észrevennéd, ha segítenek egymáson, s lehet, hogy olykor Rajtad is.
„Mózes második könyve azzal ér véget, hogy az Úr dicsősége betöltötte a hajlékot, és Isten népe látta ezt utazása alatt végig!”
Aztán meg úgy megfeledkeztek róla, mintha sose látták volna. Ezt mivel magyarázod?
„Hogyan, akkor nem kötelező az áldozat? Nem bizony!”
Már hogyne lenne kötelező! Az „akar” szó csak arra vonatkozik, hogy éppen akkor szeretne áldozatot bemutatni:
„…mert háládat szeretnéd kifejezni! És hogyan? Akárhogyan? Hát nem, csak úgy, ahogyan Isten elmondta ennek a módját. Az Ószövetség idején olyan áldozatokkal, melyekből a megváltásra szorultságát és a kegyelem szükségességét érhette meg Isten népe, …”
2M20:24 „Földből csinálj nékem oltárt, és azon áldozd a te égő- és hálaáldozatodat, juhaidat és ökreidet. Valamely helyen akarom, hogy az én nevemről megemlékezzetek, elmegyek tehozzád és megáldalak téged.”
2M22:29 "Gabonáddal és boroddal ne késlekedjél; fiaid elsőszülöttét nékem add."
2M34:19 "Mindaz a mi az anyja méhét megnyitja, enyém legyen, és minden hímbarmod is, a mely a te tehenednek vagy juhodnak első fajzása."
4M3:13 „Mert enyém minden elsőszülött; a mikor megöltem minden elsőszülöttet Égyiptom földén, magamnak szenteltem minden elsőszülöttet Izráelben; akár ember, akár barom, enyéim legyenek: én vagyok az Úr."
3M27:29 "Senki, a ki teljesen az Úrnak szenteltetett az emberek közül, meg ne váltassék, hanem halálra adassék bizonynyal."
Ezekből biztosan jól meg is értették…
„Mennyire komolyan vették, mennyire mélyen érintette őket, hogy újra megszólalt a törvény magyarázata, és újra tanították őket az Úr rendeléseire, és ők újra közelíthettek a Szent Istenhez!”
Tényleg nagyon örültek…. Lássuk csak mennyire. Ennyire várták a hazatérőket:
Ez 11:15. „Embernek fia! a te atyádfiai, atyádfiai, a te rokonaid és Izráel egész háza együtt azok, a kikről Jeruzsálem lakói ezt mondják: távozzatok el az Úrtól, nékünk adatott ez a föld örökségül.”
Ezs4:3. „És monda nékik Zorobábel és Jésua és Izráel családainak többi fői: Nem veletek együtt kell nékünk házat építeni a mi Istenünknek, hanem mi magunk fogunk építeni az Úrnak, Izráel Istenének, a miképen megparancsolta nékünk a király, Czírus, Persia királya.”
Mint láthatod, nem maguktól tértek haza, hanem királyi parancsra, s a templomot is királyi parancsra kezdték építeni, ami nem tetszett az itthon maradottaknak:
4. „És igyekezék e tartomány népe megkötni Júda népének kezeit és elrémíteni azt az építéstől.”
12. „Tudtára légyen a királynak, hogy a zsidók, a kik feljöttek tőled, megérkezének hozzánk Jeruzsálembe; a visszavonó és gonosz várost építik, a kőfalakat készítik s a fundamentomokat javítgatják.”
Ezs6:3 „ Czírus király első esztendejében, Czírus király parancsolatot adott Isten házára nézve, mely Jeruzsálemben van, hogy e ház építtessék meg,”
11. „És megparancsolom azt is, hogy valaki e rendelést megszegi, annak házából szakíttassék ki egy gerenda s felállíttatván szegeztessék reá, háza pedig szemétdombbá tétessék e miatt.”
Annyira örültek a hazatérőknek, hogy csak királyi paranccsal, halálbüntetéssel lehetett megakadályozni, hogy el ne zavarják őket.