Törölt nick
2014.10.25
|
|
0 0
2579
|
A hőkezelés nagyon jó. Én is mindent hőkezelek.
Kipróbáltam még nyáron a natúr meggy eltevését, amit itt egy hölgy javasolt.
Nagyon bevált. A módszer lényege, hogy az üvegbe tett, összetömörített meggyet tartósítószer nélkül, cukor nélkül
sima hőkezeléssel tartósítjuk. De nem 100 celsiusfokon, hanem 113 celsiusfokon 1,6666 bár nyomáson végezzük el 20 percen keresztül.
Ehhez egy kuktafazék kell.
Nos a meggyből 6-7 üveggel raktunk el, és hihetetlenül fínom, mi több isteni!!!!
Elmondhatatlanul jó ízzű, és olyan "nyári". A gyerekek követelik, már csk egy üveg van belőle, de azt eldugtam tavaszig,
hogy lássam meddig áll el így (állítólag több mint egy évig, sőt felbontásig nem romlik egyáltalán)
/113 celsiuson az összes gomba + baktérium elpusztul, míg 100 celsiusfokon nem!!!!)
És ez a csoda nem csak meggyel , hanem szilvával, ill. szinte az összes gyümölcsel véghez vihető!!!
Az egyetlen baj az, hogy az én nagy kuktámba is csak három befőttesüveg készül el egyszerre.
Így az eltevés elég hosszadalmas.
De már heggesztek egy 40cm*50cm széles és hosszú vas tartályt, 35 cm magassággal, hogy az 5 literes befőttesüveg is beleférjen.
Fél centiméter vastag acéllemez a falvastagsága, nyomásálló lesz, rajta két 1.6666 báron működő egy kisebb és egy nagy biztonsági szeleppel....
Szóval ez a kis nyomásálló készülékem lesz jövőre a nagy ipari kuktám, amibe egyszerre 25 befőttesüveg is belefér....
Előtte nyomáspróba, stb (tisztában vagyok a túlhevített folyadékok veszélyével, és hogy mennyi energiát tárol egy ekkora szerkezet...)
http://dulmina.blogspot.hu/2007/10/natrbeftt.html
|
Előzmény: w-123/x (2571)
|
|