Nem nagyon értek a málna fajtáihoz, nem tudok milyen(ek) van(nak) nekem, de én is észlelek néhány különös jelenséget, a klasszikus problémán felül is, hogy nem akar megmaradni nálam a málna:-)
Mindig óvva intenek az ásástól, mégis minden évben kénytelen vagyok fölásni a málnást; különösen ebben az esös idöben sziklává tömörödik a földje, és hiánytüneteket is mutat, ezért kénytelen voltam beforgatni némi marhatrágyát, csak úgy óvatosan, vasvillával szurkálva. Szintem "megfulladna", totálisan elgyomosodna, ha nem tenném.
De most más különös dolgokra is fölfigyeltem: az egyik az itt is említett oldalági elágazás. Ilyet eddig nem láttam; némelyek méteres "ágakat" fejlesztenek. Ezekkel mi a teendö?
A másik a töújítás. eddig egyszerüen úgy jártam el, hogy a letermett vesszöket töböl kivágtam, és az újakból az erösebbeket meghagytam, a többit szintén kivágtam. A málna metszése ebböl a szempontból sokkal egyszerübb, mint a többi növényé; egresnél-ribizlinél órákig agyalok, hogy mit és mennyit hagyjak meg, mert fogalmamsincs, mi termett le, és mi fog legközelebb. Most azonban egy olyan fajta került túlsúlyba, ami valahogy egész évben terem, mindig 1-2 szemet, úgyhogy egy jóizüt enni sose lehet róla, csak így a kertben csipegetni. Ezeknek a vesszöi is furcsán viselkednek: nem terem le és szárad el, hanem a szárán életerös friss rügyeket hoz. Miért van ez és hogy kell vele bánni?